Мобилно меню

4.9538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (65 Votes)

01По решение на Св. Синод на БПЦ на 5 септември Русенският митр. Наум замина на официално посещение в Румъния. Той е съпровождан от русенските свещеници Кирил Синев и Недялко Димитров.  Владиката посети манастира „Козия“ (14 в.) в архиепископията на Ръмник, който е побратимен с Басарбовския манастир. Архиереят беше приветстван от игумена на обителта – архим. Вартоломей, и топло приет от монашеското братство.

В ранния следобед митр. Наум пристигна в гр. Сибиу, а на 6 септември проведе работна среща с г-н Виктор Опаски, Държавен секретар на вероизповеданията в Румъния.

DSC 0503Точно в 18 ч. официално бе открита петата Международна среща на православната младеж в Сибиу, гости на която са Румънският патр. Даниил, Ардялски митр. Лаврентий (Стреза), множество румънски епископи, както и гости от поместни православни църкви. На форума страната ни е представлявана от група от 22 младежи от цяла България. По време на откриването на срещата групите бяха представяни поотделно, носещи знамето на своята страна и епархийското знаме.

Слова произнесоха митр. Лаврентий, патр. Даниил, г-н Опаски, ректорът на университета „Лучиан Блага“, Сибиу, както и представители на местната власт и културни институции. Тържественото откриване на Международната среща приключи с богата концертна програма на изявени изпълнители.

Късно вечерта митр. Наум разговаря с Блаженейшия патриарх Даниил.

Източник: Сайт на Русенска епархия

DSC 0337


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u98up 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.