Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
На 3 юни 2008 г. Богословският факултет на Солунския Аристотелев университет присъди на официална церемония титлата doctor honoris causa на митрополита на Кикос и Тилирия Никифор от Кипърската православна църква. По предложение на департамента за пастирско и социално богословие на БФ академическият съвет почете кипърския владика заради неговите заслуги към Църквата, богословските науки и културата. За 25 години служба митрополит Никифор е допринесъл много както за Кипърската, така и за Православната църква изобщо. През 1986 г. основава Център към манастира Кикос за изучаване на богословската и гръцка книжнина в Кипър. Запознава обществото с историята на манастира и на Кипърската църква като цяло. До днес са издадени над 150 научни трудове с богословско и историческо съдържание, субсидирани от неговия манастир.

Промоцията на новия почетен доктор на Солунския университет стана в историческата аула в присъствието на членовете на академичния съвет, множество професори от богословския и други факултети, архиереи (сред които митрополитите на Солун Антим и на Неаполис и Сатврополис Варнава), областния управител на Солун, генералния консул на Кипър, студенти и гости. Сред гостите на тържеството беше и проф. Иван Желев Димитров от БФ на СУ „Св. Климент Охридски”.

Митрополит Никифор е роден е на 2 май 1947 г. в областта на гр. Пафос, Кипър. Млад постъпва като послушник в манастира Кикос, където е постриган за монах и на 6 април 1969 г. е ръкоположен за дякон. През 1970 г. започва да учи право в Юридическия факултет на Солунския университет, след което (до 1978) завършва и Богословския факултет на Атинския Капудистриев университет. На 8 септември1979 г. е ръкоположен за йеромонах, след което е възведен в архимандрит. 6 години е бил преподавател в семинарията "Апостол Варнава". През 1979-1983 г. е член на манастирския събор, а от декември 1983 г. е избран за игумен на най-голямата обител на острова, въдворен официално от самия архиепископ на 14 януари 1984 г. На 24 февруари 2002 г. по решение на Св. Синод на Кипърската църква е ръкоположен за епископ, а от 2007 г. е избран за митрополит на новооснованата епархия на Кикос и Тилирия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahwq 

Разпространяване на статията: