Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Вчера, 3 юни, в деня на празника на Владимирската Богородична икона и на светите равноапостолни Константин и Елена (стар стил) се откри събор на Естонската православна църква (Московска патриаршия). По благословението на руския патриарх Алексий ІІ съборът се състоя в Пюхтицкия манастир "Успение Богородично".

Заседанията бяха предшествани от Св. Божествена Литургия, отслужена от митрополита на Талин и цяла Естония Корнилий. Заедно с него в съслужение е било практически цялото духовенство на Естонската църква.
Председател на събора е бил митрополит Корнилий, а негови помощници прот. Борис Мерлин и иеромонах Алексий Колосов.
Първият доклад е бил изнесен от митр. Корнилий и в него той е направил съдържателен обзор на дейността на Естонската църква за периода между предходния и настоящия събор. Владика Корнилий е обърнал внимание, че всички възникващи в Църквата проблеми трябва да се решават в дух на мир и съборност, в открита дискусия и без никакви задкулисни действия и интриги.
„Енорията трябва да бъде едно сплотено семейство, в което всичко трябва да се решава чрез взаимно съгласие, а не по едноличното желание на предстоятеля”, е подчертал митр. Корнирий. Също така, той е подложил на критика онези клирици, които съвместяват свещеническото служение със светски занимания и личен бизнес и по този начин неминуемо стигат до небрежно отношение към пастирските си задължения.
В друг доклад на Сергей Чуркин – юрист на Църковното управление е бил направен подробен отчет на процеса на връщане на недвижимото имущество на ЕПЦ от държавата. В доклада му са били засегнати още въпроси във връзка с изменението на устава на ЕПЦ МП, както и на юридическата коректност на пожертвованията, върху който се гради финансовият живот на църквата.

Главният счетоводител на Църковното управление на ЕПЦ МП – Татяна Мирошникова е изнесла отчетен доклад за приходите и разходите на ЕПЦ МП за периода между двата събора. Докладът е предизвикал бурни дискусии поради несъгласието на някои с разходната част.
Доклади са били изнесени също от дякон Е. Старцев от комисията при ЕПЦ, занимаваща се с разпределението на бюджетните средства, отделяни от държавата за  поддръжката и ремонта на храмовете, представляващи историко-архитектурна ценност.

В доклада на Игор Прекуп, ръководител на Отдела за религиозно просвета и катехизация, е направен обзор на изпълнението на решенията, приети на предишния събор и по-специално за разработката и пускането в експлоатация на уеб портала на отдела, както и принципите и методите на катехизацията днес.

В края на събора се е провело гласуване и резултатите от него са били признати за удовлетворителни. Съборът е завършил с обща молитва и братска трапеза.

orthodox.ee


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahwh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]