Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
Солун
От 1 до 7 юни в Гърция се провежда 4-ият световен конгрес на Световната конфедерация на асоциациите на богословските институции WOCATI (World Confederation of Associations of Theological Institutions), който има за тема християнското богословско образование по целия свят и нуждите му с оглед на съвременните предизвикателства пред християните, църквите и тяхното богословие.

Конгресът започна с участие в св. Литургия в катедралния храм "Св. Йоан Предтеча" на Неаполската и Ставруполска митрополия, отслужена от митрополит Варнава. В нея взеха участие и трима православни духовници от конгреса - от Русия, Румъния и Гърция.

Откриването на конгреса стана в общинския театър на Неаполис в присъствието на архиерея, кмета на района, ректора на Солунския Аристотелев университет и декана на Богословския факултет, всеки от които приветства участниците в този важен форум.

Заседанията на 60-те делегати от всички континенти се провеждат сега в заседателната зала на съвета на Богословския факултет. Проф. Петрос Василиадис от този факултет е понастоящем 6 години президент на WOCATI. От България в конгреса участва проф. д-р Иван Желев Димитров, който преди 3 години като председател на Конференцията на православните богословски школи включи тази организация в световната структура.

Първите три дена конференцията ще бъде в Солун, а след това - 3 дена в гр. Волос, където по инициатива на бившия митрополит и после архиепископ на Гърция Христодул беше основана и продължава да работи Православна богословска академия като център за богословски семинари и квалификационни курсове. Сегашният митрополит на Димитриада (старото име на епархията с център Волос) Игнатий ще бъде домакин и участник във втората част на конгреса.

Домакините се стараят за запознаят идващите от Африка и Азия, Австралия, Северна и Южна Америка и от Европа участници с реалния живот на православните гърци, както и с историята на Православието на тяхна земя. Тясното сътрудничество на архиереи и клирици с Богословския факултет и взаимото подпомагане в общото дело на Христовото благовестие впечатлява гостите, които заявяват, че са приятно изненадани от тази взаимност между богословие и клир в Гръцката църква.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33k9p 

Разпространяване на статията: