Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_96.jpgСеизмолозите предупреждават, че в скоро време в Близкия изток може да има голямо земетресение. Заплашен е не само животът на хиляди жители на града, но и много от неговите светини като храмът на Гроба Господен, Стената на плача, джамията Ал Акса и др.

Причина за безпокойството са зачестилите слаби трусове на територията на Израел. Тяхната сила засега е в порядъка на 3-5 бала по скалата на Рихтер и не представляват сериозна опасност. Според израелските сеизмолози тези трусове говорят за сериозна сеизмична активност и трус от  степен 7 бала и дори повече може да се случи всеки момент.

Доктор Йоав Серна, председател на Обединението на инженерите по строителство и инфраструктура казва по този повод: „Страната се намира в сеизмологично опасен район, около сирийско-африканския разлом и земетресение със сила 6-7 бала по скалата на Рихтер може да бъде катастрофално".
Доктор Рона Енви от университета Беер Шева напомня, че от средата на VІІІ в. силни земетресения в областта  са се случвали средно през 84 години. Последното голямо земетресение на територията на Палестина е зарегистрирано на 11 юли 1927г. Тогава земетресението със сила 6.25 бала по скалата на Рихтер е причинило смъртта на 300 души. Преди две години в резултат на земетресение със сила 5.3 бала в архитектурния резерват в г. Хацор са били силно засегнати над 80 уникални експоната.

Правителството на Израел вече бие тревога и се подготвя да посрещне една евентуална разрушителна катастрофа. В кнесета наскоро е бил внесен и одобрен специален „Закон по укрепването на жилищните и обществени здания”. Спасителните служби към Министерството на вътрешните работи също са в усилена подготовка, към гробищните парцели които могат да поемат хиляди загинали са добавени нови с допълнителен капацитет от 3000 души.

Според експертните прогнози на специалистите, в случай на силно земетресение ще бъдат разрушени до 17% от сградите, построени в първите години на създаването на държавата Израел. Сериозно биха пострадали и много от съвременните постройки.

МИР РЕЛИГИИ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahw4 

Разпространяване на статията: