Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
1_39.jpgСпорът за това кой ще председателства Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква в отсъствието на болния патриарх Павел не беше разрешен и вчера, през втория ред от събора, пише сръбският вестник “Политика”.

Епископите и вчера не успяха да се договорят дали съборът да се председателства от Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий, който замества патриарха в Светия Синод, или от най-старшия според ръкополагането - Загребско-Люблянския митрополит Йоан. Поради това драматично разделение съборът е пред провал. Епископ Атанасий Йевтич демонстративно е напуснал заседанията през първия ден. Мотивите му не се обясняват. От своя страна “Блиц” пише, че сръбският патриарх Павел, който се намира в болница в Белград, е отказал на тричленна делегация на събора на Сръбската православна църква, поискала от името на събора той да се подпише, че доброволно се отказва от трона в светата църква. 

Митр. Амфилохий, Средно и Западноамерикански Христофор и Бачки епископ Ириней са отишли при патриарха според едни източници с благословията на събора да преценят дали Павел е способен да управлява Сръбската православна църква или не и ако няма повече такава възможност, да го накарат да подпише оставката си, съответно молба за пенсиониране. Така редовното заседание на събора ще се трансформира в изборно. Патриарх Павел обаче е отговорил, че съборът няма да получи неговия подпис за оставката и пенсионирането му, че патриаршеският пост е доживотен и е поискал делегацията да напусне апартамента му във Военномедицинската академия, където той е на лечение от ноември 2007 г. Според църковни източници делегацията е била на рутинно посещение, а според други йерарсите са искали документ от ВМА за здравословното състояние на патриарх Павел. Военномедицинска академия нито е потвърдила, нито е отхвърлила информацията, а представител на болницата е заявил, че такива изявления са само от компетенцията на патриаршията. Пред Сръбската патриаршия има протестиращи граждани, които защитават патриарха.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kaw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]