Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)
1_19.jpgНай-голямото религиозно малцинство в Турция, това на алевитите (местен суфизъм, смесица от неортодоксален ислям и народни вярвания с християнски елементи), наброяващо между 15 и 25 милиона души (според някои специалисти и до 40 милиона, тъй като официална статистика не се води) или близо една трета от населението на Турция, никога не е било официално признавано от турското правителство. Статутът на алевитите е от особена важност за Европейския съюз и неговата загриженост за религиозната свобода в Турция и е един от факторите, определящ бъдещето членство на страната в съюза.

Над 2000 са делата, заведени в съда от религиозните малцинства в Турция срещу правителството с иск да бъдат официално признати, така както е признат ортодоксалният ислям – сунизма.

Едно от основните искания е да бъдат прекратени задължителните религиозни класове в училищата, които налагат практики, чужди на религиозните малцинства. Въпреки че много от делата са съдебно спечелени от алевитите, в случая правителството е показало своята слабост и нежелание да се справи с проблема и засега нито едно от решенията не е изпълнено.

„Ние трябва да признаем, че религиозната свобода на алевитите и другите религиозни малцинства в Турция е силно ограничена въпреки твърденията за демократичност на управляващата партия” е заявил Али Яман, професор по социална антропология от университета в Болу.

Турската управляваща партия на благоденствието, която има своите корени в политическия ислям, публично защитава правата на сунитите в официално светска Турция.

Алевитите за разлика от сунитите не посещават джамиите, но всеки четвъртък се събират в така наречените „молитвени домове”, където мъже и жени заедно извършват религиозните ритуали, танцувайки под музиката на саз, повтаряйки името на Бог - Аллах, докато изпаднат в състояние на транс, което се приема за единение с Божието име и съответно със самия Бог.

Reuters


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pyd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]