Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (6 Votes)
Митрополитът на ЗакинтосМитрополитът на Закинотос Хризостом, който през следващата година ще навърши 70 години, хвърли ръкавицата на предизвикателството към своите събратя, като обяви, че възнамерява тази година да се оттегли от митрополитския си пост, за да даде място на по-млад и енергичен човек да работи в епархията. Темата дали митрополитската катедра се дава пожизнено или митрополитите трябва да се оттеглят при навършване на определена възраст е много актуална в момента в Гърция. Тя се коментира периодично в гръцкото общество, но напоследък стана отново актуална с избора на новия гръцки архиепископ Йероним, който също е на 70 години. Веднага след избора му кръгове с амбиции към водачеството на Гръцката църква поставиха въпроса за пределната възраст за избор на митрополит в Гръцката църква. Неотдавна отношение по нея взе и известният богослов Навпактски митр. Йеротей Влахос, който заяви, че каноничното право на Православната църква не познава такава практика. Според него не е възможно епископ да бъде "пенсиониран" и да остане епископ. При редките подобни случаи в църковната история, оттеглилият се е бил лишаван и от епископски сан, защото "не е възможно да има епископ без паство". Днес обаче, според митр. Йеротей Влахос, се счита за наказание някой да бъде лишен от епископство и така се ражда опасността от създаването на богословски и пастирски парадокс - епископ без община, чиято св. литургия да председателства.
Митрополитът на Закинтос Хризостом обаче бе категоричен, че ще се оттегли от поста си и вече е набелязал приемника си: "Искам да подчертая, че няма да напускам о. Закинтос, за да отида в друга митрополия, но ще отстъпим мястото си на някой по-млад, който да може да работи повече. А аз ще бъда редом до него и ще му помагам, защото никога няма да престана да се интересувам от Закинтос. Надявам се новият митрополит да отговори напълно на очакванията на жителите на острова". "През 2009 г. навършвам 70 години. Добра възраст за оттеглянето ми. Преподавателите и съдиите се оттеглят на 65 или 67 години, затова аз считам, че е добре да се оттегля на 70".

RNN

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pqp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]