Мобилно меню

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
На 26 юли архиепископ Йован Вранишковски, провъзгласен от Сръбската православна църква за глава на т. нар. Охридската архиепископия (отделила се от вече десетилетия пребиваващата в разкол Православна църква в Македония и преминала към Сръбската православна църква), влезе в централния затвор в Идрисово. Там той ще изтърпи присъда от 2,5  години (30 месеца), наложена му от Битолския съд поради "подбуждане на религиозна и етническа вражда и ненавист", както и за "самоуправство".
Последното обвинение е свързано с инцидент през 2003 г., когато архиепископ Йован се опитал да извърши кръщение в един от храмовете на Македонската църква. При това възникнало стълкновение между негови привърженици и противници. Битолският съд отказа да отложи изпълнението на присъдата, което Йован поиска във връзка с предстоящата защита на докторската му дисертация в Солун.
Администрацията на затвора поискала той да свали расото си, защото според правилника затворниците не могат да носят расо, нито да имат бради и дълги коси. Македонският Телеканал-5 съобщи, че срещу него са повдигнати още две обвинения - за присвояване на средства в размер на 57 хиляди евро и църковно имущество в периода, когато е управлявал Велешка епархия. Съдът във Велес отхвърли обвиненията, но сега те са повдигнати отново от Апелационния съд.
Архиепископ Йован се надява на амнистия от македонския президент Бранко Цървенковски.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kccr 

Разпространяване на статията: