Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей поиска съдействието на адвокатската колегия в Солун, за да защити правото на Вселенската патриаршия като собственик на историческите византийски манастири на Принцовите острови в Мраморно море, Република Турция. Повод за новия конфликт с турските власти стана условието, което последните поставиха пред Вселенската патриаршия, за да могат да работят детските летовища към манастирите. Турската администрация поиска писмено да й бъде признато правото да стопанисва манастира "Св. Преображение Господне" на остров Проти, като в противен случай няма да допусне функционирането на детските летовища през този сезон.
Всяка година стотици гръцки деца на различна възраст почиват в детските лагери на манастирите на Вселенската патриаршия. Детските игри и плажът са съчетани с участие в богослужебния живот в обителите, занимания по вероучение и други. Гости на Вселенската патриаршия през последните години са били и много деца от България.
Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че ако проблемът не бъде решен, на 29 юли, петък, той лично ще отвори вратите на детското летовище в манастира "Св. Преображение", ще отслужи богослужение и ще остане там с децата, за да не допусне намеса на турската администрация. "На всеки връх по островите има манастир, построен от дедите ни - посветен на св. Георги или Преображение. Турската държава идва и казва: те са наши и ако искате да ги използвате по някакъв начин, ще признаете върховенството ни над тяхното управление". Вартоломей отбеляза също, че ако Турция е искрена в желанието си да влезе в Европейския съюз, както желае по-голямата част от турския народ, то тя трябва да приеме и европейското законодателство и правни норми в решаването на такива проблеми.

Справка:
 1) Името на о-в Проти на български означава Първи, защото е първият от поредицата на Принцовите острови. Турското му име е Къналъ, "Червеният" (срв. думата "къна", червеникава боя за коса), защото скалите му са червени. Този скалист остров и по-точно неговите каменни кариери в продължение на хилядолетия, при най-различни царства и империи, служат като затвор-каторга, в него се развива и действието на първия български игрален филм "Калин Орелът".
2) Според новия закон за вакъфите (т. е. за фондациите, в това число и за религиозните фондации, защото Република Турция не признава съществуването на различни вероизповедания като юридически лица, а само на фондации, каквато и е тази на Българските православни църкви в Турция) от 2003 г. и правилника за прилагането му от есента на същата година всички религиозни имоти в републиката са собственост на държавата, която ги "предоставя" на вероизповедните общности "за ползване". Вероятно Цариградската патриаршия (която не е юридическо лице в Турция!) не иска да признае това фактическо положение и затова държавата се стреми да създаде прецедент, като я притиска по този начин да признае действието на закона, който е далече от европейските разбирания за свобода на съвестта и вероизповеданието. За сведение на потребителите на "Двери" патриархът и патриаршията, които ние признаваме за вселенски, а те сами се означават като "константинополски", съответно цариградски, от турските власти се наричат просто... "фенерски", т. е. "на квартала Фенер", на турски Fener patrik (фенерски патриарх) и Fener patrik-hane (фенерска патриаршия).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcc6 

Разпространяване на статията: