Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
архиепископ Йероним
Днес в митрополитския храм „Св. Благовещение” в Атина се състоя интронизацията на новия архиепископ на Атина и цяла Гърция Негово Блаженство Йероним.

На церемонията присъстваха представители на поместните православни църкви, на други вероизповедания, както и на държавната власт на Гърция: министър-председателят Коста Караманлис, министърът на образованието и религията Еврипид Стилиянидис, председателят на Парламента Димитри Сюфас, кметът на Атина Никита Какламанис
, лидерът на основната опозиционна сила Георги Папандреу и др.

Цариградската патриаршия беше предсталена от трима митрополити: на Принцовите острови Яков, на Пергам Йоан и на Родос Кирил.

Българската православна църква бе
ше представена, както съобщи Двери.бг, от митрополитите Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Неврокопски Натанаил и Ловчански Гавриил.

Самата процедура по интронизацията протече така.

Архиепископът пристигна в храма в 11 ч. без 5 мин., където го посрещна областният управител на Атина Яни Сгурос, а представителни военни части му отдадоха почести. Веднага след това пристигна министър-председателят Караманлис, архиепископът го посрещна на входа и влязоха в храма, където започна интронизацията. Главният секретар на Св. Синод архим. Кирил Мисякулис прочете окръжното на Св. Синод за избора на архиепископа, както и президентския указ за утвърждаване на този избор.

Първото приветствие беше от местоблюстителя на архиепископския престол Каристийски митрополит Серафим. След него говориха: Пергамски митрополит академик Йоан (Зизюлас) от името на Цариградската патриаршия, министърът на образованието и религиите от името на правителството, областният управител от името на атиняни и протосингелът протойерей Тома Синодинос от името на клира на архиепископията (това е епархията на архиепископа, която обхваща само центъра на гръцката столица).

В речта си след интронизацията архиепископ Йероним наблегна на важността на сътрудничеството между Църквата и държавата в интерес на служението на народа. Той посочи,че църковниците не са политици. Техен дълг е да разпространяват Божието слово, а не да отправят предизвикателство към институциите или да заемат политически позиции. Църковните хора имат задължение да свидетелстват, че Църквата съществува, за да обединява хората; и това се постига с дела, а не с думи. Същевременно архиепископът заяви, че Църквата не трябва да мълчи за проблемите на хората.

Църквата няма право да се ангажира с една идеология и политика срещу друга, защото тогава вече не е Църква, а партия. Накрая спомена и за основните си приоритети като грижата за младото поколение и преди всичко за всеки отруден и обременен човек.

Блаженейшият Йероним благодари на архиереите, които го избраха на архиепископския трон, както и на всички, които са с него в тази важен момент.

След края на церемония архиепископът и участниците в интронизицията се отправиха към сградата на архиепископията. Въпреки студа пред храма хиляди миряни ръкопляскаха и приветстваха новия си църковен ръководител.

След това в архиепископията новият предстоятел на Гръцката църква изслуша приветствията на висшия клир и гостите.

В неделя след св. Литургия архиепископ Йероним ще приема поздравления от клира и миряните на Гърция.

Източник: in.gr

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcdu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]