Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)
За първи път в съвременната история на Нижгородската епархия, в Спаския катедрален събор на Нижни Новгород ще бъде извършено св. кръщение по време на Светата Литургия. Планирано е първото подобно кръщение да бъде извършено през Светлата седмица.

Кръщелната литургия или извършването на тайнството кръщение по време на Литургията е древна християнска практика, в която двете тайнства са интегрирани. С благословението на патриарх Алексий ІІ подобна литургия вече от няколко години се извършва в Свето-Тихоновския университет. Инициатори за възстановяването на тази древна практика в Нижгородската епархия са преподавателят в Нижгородската духовна семинария о. Максим Антоненко. По думите му,  възвръщането към кръщелната литургия ще позволи тайнството кръщение да се върне в центъра на литургичния и духовен живот. Освен това, тази практика ще помогне на миряните да разберат, че кръщението, „не е частна семейна треба, а важна реалност от съборния живот на Църквата, за която е необходима подготовка”.

„Това днес необичайно провеждане на кръщението напълно съответства на православното предание и се извършва с голяма тържественост, позволяваща на новокръстените веднага да почувстват духа на общението”, счита още о. Максим.

Желанието си да отслужи подобна литургия о. Максим за първи път е заявил на 27 февруари 2007 г. по време на конференцията „Богословски и църковно-практически аспекти на тайнствата кръщение и миропомазание”, състояла се в Нижгород. Тогава Нижгородският архиепископ Георги бил силно впечатлен и пожелал тази практика да се въведе в епархията му, като за целта преди кръщението да се организира широкомащабна катехизация.

Православие.ru

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcda 

Разпространяване на статията: