Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)

Православната църква в Китай, най-многолюдната страна в Азия и света, е основана като плод от руска духовна мисия, започнала да действа там от 1713 г. През 1954 г. дейността й е забранена от комунистическата власт. Руската църква скоро след това възвела архимандрит Василий Шуан в степен епскоп на Пекин (решението е от 1956 г., а хиротонията станала през 1957 г.). След неговата кончина през 1962 г. и тази на другия епископ – Шанхайски Симеон (+ 1965 г.) всъщност КПАЦ престанала да съществува като институция.

Светият Синод на Руската православна църква в заседанието си на 27 декември е изслушал доклад от Смоленски и Калининграски митрополит Кирил, председател на Отдела за външноцърковни връзки, за неотдавнашното му посещение в Китай. Било отчетено, че там все още няма достатъчно свобода за възстановяване на дейността на Китайската православна автономна църква (КПАЦ).

От доклада на митр. Кирил става ясно, че в Китай днес има около 15 хиляди правславни християн, но те все още не могат да се организират като самостойна църковна структура. Затова засега китайските православни остават под прякото ръководство на Руския патриарх, както е решил руският синод през 1997 г.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcxc 

Разпространяване на статията: