Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Светият Синод на Руската православна църква в заседанието си на 27 декември (за РПЦ Рождество Христово е на 7 януари) е изразил загрижеността си, че Св. Синод на Румънската православна църква не е откликнал положително на предложенията за решение на кризата с антиканоничните румънски етнически епахии в Молдова и Украйна като клонове на т. нар. "Бесарабска митрополия". Синодът е подчертал нуждата от продължаване на преговорите с румънските йерарси.

Припомняме, че на 23 октомври, по-малко от месец след интронизацията на новия румънски патриарх Даниил, синодът на северната ни съседка реши да основе три нови епархии на територията на републиките Молдова и Украйна с центрове в Белци, Кантемир и Дубосар като части от т. нар. Бесарабска митрополия.

На 7 ноември РусПЦ изрази протеста си по повод на този антиканоничен акт, а на 22 ноември се проведоха преговори между делегации на РусПЦ и РумПЦ в Троянския манастир, България. Мястото на преговорите беше предложено от проф. Иван Желев, директор на вероизповеданията у нас, след което предложението беше официално предадено на двете църкви от Н. Св. Българския патриарх Максим. Преговорите не дадоха резутат, но вратите останаха отворени за следващи контакти.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4wf 

Разпространяване на статията: