Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
uk_img4.jpgВъв Великобритания  едновременно се наблюдават най-толерантното в Европа отношение на местното население към имигрантите-мюсюлмани и най-крайната неприязън на мюсюлманите към европейците в сравнение с всички останали страни от Западна Европа.

До този извод са стигнали специалистите от вашингтонския изследователски център „Pew Global Attitudes Project” след проучване в 13 западни държави. В повечето страни подозренията и презрението един към друг между мюсюлманите и немюсюлманите са взаимни, докато във Великобритания се забелязва огромен дисонанс в нагласите.
63% от британците се отнасят положително към мюсюлманите, като този процент леко се е понижил след взривовете в лондонското метро през 2004 г.

Във Франция подобно отношение се наблюдава сред 60% от населението, докато в САЩ, Германия и Испания тази цифра не надвишава  29%.
Само една трета от британците възприемат мюсюлманите като жестоки и враждебно настроени хора, докато в Испания така мислят около 60% от местното население, в Германия – 52%, в САЩ – 45%, във Франция – 41%.

В същото време в Англия се  забелязва най-негативното на Запад отношение на местните мюсюлмани към европейските ценности: повечето представители на британската умма смятат хората от западния свят за егоистични, високомерни, алчни и аморални.

Ако в останалите страни повечето мюсюлмани споделят  уважителното отношение на европейците към жените, то във Великобритания  това мнение се споделя от по-малко от половината граждани, изповядващи ислям.
Освен това във Великобритания само 32% от мюсюлманите се отнасят добре към евреите, докато във Франция тази цифра е 72%.

В същото време гражданите на Великобритания изразиха най-голяма подкрепа и съчувствие към мюсюлманите по повод на „карикатурния” скандал, в сравнение с всички останали държави.

Едва 9% от анкетираните британци смятат, че възникналия по повод карикатурите скандал е следствие на „мюсюлманската нетърпимост към западната свобода”, но приблизително 75% от отговорилите обвиняват за случилото се „неуважителното отношение на Запада  към мюсюлманите”.

Източник: Интерфакс-религия

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6ar 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]