Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
На 27 май 2006 г. българи от цяла Германия се събраха недалеч от Щутгарт в малкото градче Елванген, където бяха почетени паметта и делото на св. Методий.
За 36-ти пореден път Българската православна църква празнува там и призова чедата си да отдадат своята почит и се поклонят пред подвига и делото на великия наш просветител св. Методий, прекарал две и половина години заточение в манастира на град Елванген.

В 12.30 ч. беше отсужен благодарствен молебен в базиликата «Св. Вит» от българските свещеници о. Виктор Иванов (Цимер, служещ в Пасау и Регенсбург), о. Иван Карачоров (Дюселдорф), о. Юлиан Ангелов (Берлин) и о. Недялко Калинов (Мюнхен). Катедралата беше изпълнена от народ, стекъл се да отдаде своята почит и уважение към паметта и делото на св. Методий.

На клира пяха и взеха молитвено участие и много български студенти от Мюнхен, дошли с автобус, организиран от нашата църковна община там.

На празненството присъстваха и клирици от Македонската православна църква (на снимката в ляво), които по-късно също извършиха молебен към славянския първоучител св. Методий.

След молебена на площадчето, носещо името на св. Методий, бяха изказани топли и съредечни приветствени слова от кмета на града г-н Карл Хилзенбек, Нейно Превъзходителство посланичката на Република България в Германия г-жа Меглена Плугчиева, както и от посланика на Република Македония Негово Превъзходителство г-н Георги Филипов.

Zhelev1.jpgОт името на признателния български народ нашата посланичка поднесе венец пред паметната плоча на св.Методий.

След приема, даден от г-н Хилзенбек, поклонниците посетиха българския параклис, посветен на св. Методий.

Град Елванген се очертава да стане център на поклонение на всички славяни. Тази година там редом с възпоменателните плочи на българи и македонци имаше поставена и трета възпоменателна плоча в знак на признателност и от народа на Словакия.

В тази славянска страна също почитат паметта и делото на св. Методий. Преданието говори, че светецът след освобождението му от заточение, прекарано в манастира в гр. Елванген, при изпълнение на своята мисия във Великоморавия е починал и е погребан в сегашното малко селце Микулчице, намиращо се на територията на Чехия край границата със Словакия.

Нашият свещеник в Братислава о. Николай Андонов е отслужил също благодарствен молебен в с. Микулчице в чест и памет на великото св. Методиево дело.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a63k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]