Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

1023462540Ден след приключването на Светия и велик събор и приемането на документите в медийното пространство се появиха първите коментари за позицията на отделни епископи-участници към някои от текстовете. Масово в определени гръцки форуми се разпространява, че поне 8 митрополити - един от Гръцката църква, шест от Кипърската и един от Сръбската не са подписали някои от заключителните документи на Събора. 

Един от тях е Навпактският митрополит Йеротей (Влахос), който изрази своето несъгласие с текста за Мисията на Православната църква. Тъй като Съборът не прие неговото предложение за промяна на термина “личност” с “човек“ и техните производни, както той настояваше в своя диспут с Пергамския митрополит Йоан (Зизюлас), той не бил подписал този документ. Митрополит Йеротей (Влахос) не се е съгласил и с позицията на Гръцката православна църква, която прие поправка в документа за Отношението на Православната църква с останалия християнски свят, отбелязваща, че наименованието “църкви” за инославните изповедания е исторически възприето, но не отразява православната еклезиология, според която Христовата църква на земята може да бъде само една.

Според информация от гръцки форуми документът за Отношенията с другите християни не бил подписан и от Бачкия епископ Ириней, както и от група кипърски митрополити. Сред тях се изброяват Лимасолският митрополит Атанасий, митрополитът на Морфу Неофит, митрополитът на Констанция и Фамагуста Василий и още трима. Официална  информация за това все още липсва. Междувременно митрополитът на Констанция Василий официално се разграничи от тези слухове за него и заяви, че е подписал документите според архиерейската си съвест. Другите митрополити нито са потвърдили, нито са отрекли тази информация.

За Двери БГ Месинийският митрополит Хризостом, председател на каноническата и догматическата комисия при Св. Синод на Гръцката православна църква и професор по Догматическо богословие в Атинския университет, заяви, че четирима митрополити не са подписали всички документи. Очаква се днес да излезе официалното комюнике на Събора. Неговото публикуване закъснява, което безспорно е резултат от хаотичната медийна политика на Събора. А това даде възможност за разпространяването на противоречива информация за хода на дискусиите.

Въпреки всекидневните брифинги пред журналисти от различни медии, които бяха излъчвани он-лайн, Съборът нямаше официални медийни партньори, което се отрази на публичното отразяване на неговата дейност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w8ucy 

Разпространяване на статията: