Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)

unspecified-3Стотици наши сънародници и френски приятели се стекоха на традиционния пикник в Моренвилие край Париж в неделя 29 май, за да почетат светите равноапостолни Методий и Кирил и тяхното просветителско дело. Българската църковна обшина „Св. Патриарх Евтимий Търновски“, вдъхновител на тази традиция още от началото й преди 23 години, пое основната част от организацията със съдействието на посолството на страната ни и културният ни институт в Париж.

Празникът започна с молебен, отслужен от свещеник Иван Карагеоргиев. Посланикът на Република България в Париж Ангел Чолаков, под чийто патронаж се състоя тържеството, благодари на църковната община за духовната й и културна мисия сред диаспората. От своя страна отец Карагеоргиев изказа признателност към представителите на българската държава за неизменното им съдействие за всички начинания на енорията – така, както и делото на светите братя не би дало обилните си плодове без мъдрата подкрепа на покръстителя на българите св. Цар Борис.

Всички благодариха на г-жа Елена Горгачева, една родолюбива българка, енориашка и бивш църковен настоятел, която повече от две десетилетия отдаваше сили и средства за организирането на това задушевно тържество. На нея дължим и приятелското отношение на домакините от кметството на Моренвилие, които с готовност предоставят своята удобна зала и обширна поляна.

Тази най-голяма годишна среща на българите в Париж е и момент за равносметки за дейностите из диаспората. Учениците от две български училища - „Св. Кирил и Методий“ и „Св. Паисий Хилендарски“ – показаха напредъка си в изучаването на родния език и култура с рецитали с български стихове и песни. В духа на възрожденската традиция на откритите уроци в края на учебната година църковната ни община организира детска игра-състезание за народните будители и щедро дари участниците с български книги и игри. Представени бяха и българо-френски асоциации. Атмосферата се оживи от музиката и танците на два ентусиазирани фолклорни състава: „Зора“ и „Балкансамбъл“.

О. Иван отслужи водосвет за празника:

unspecified

unspecified-4unspecified-5

Елена Горгачева и посланик Ангел Чолаков поздравиха българите в празничния ден:

unspecified-6


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w64d8 

Разпространяване на статията: