Мобилно меню

4.0769230769231 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (13 Votes)

op mospat15 дни преди свикването на Всеправославния Събор на о. Крит Московският патриарх Кирил е изпратил писмо до патриарх Вартоломей, с което поставя в ултимативен тон два протоколни проблема за разположението на участниците в Събора, които, ако не бъдат решени, ще възпрепятстват участието на Московския патриарх в работата на Събора. Поставените въпроси показват опасенията на предстоятеля на Руската църква да не би да се създаде впечатление, че Вселенският патриарх не е "пръв между равни", а пръв между останалите 13 предстоятели на автокефални православни Църкви. Писмото бе огласено в гръцкия вестник "Вима".

 "Предстоятелите не седят полусферично, но едни срещу други в две успоредни линии, обърнати към Председателя (...). Освен това в представената схема Предстоятелите на Църквите не седят на една и съща маса, но всеки има отделено от другите си братя място, така че да не могат нито дума да си кажат с този до тях. Това разположение на масите никак не спомага на международните средства за масова информация да покажат на зрителите събралите се Предстоятели на Светите Божии църкви едновременно. Това разрушава общата картина на Събора". 

"Това, което виждаме в предложената схема се различава драстично от обсъжданото на Срещите на Предстоятелите и това, което виждаме на Вселенските събори", пише също патриарх Кирил. 

"Предложеното разположение, като не отговарящо на нашата православна еклесиология, се приближава опасно до римокатолическите образци". 

Руският патриарх иска всички патриарси и архиепископи да вземат отношение по този въпрос, което означава, че писмото е било изпратено и до другите поместни Църкви. По-нататък той предлага всички да стоят на една общо полусферична маса, като подчертава, че централнато място "на Председател, разбира се, ще заеме Ваше Светейшество". Целта е, казва патриарх Кирил, да се представи "пред целия свят една вярна картина на единството и съборността". "Всяко друго предложение няма да бъде прието от нашата Църква, няма да бъде разбрана от Божия народ и ще представлява непреодолимо препятствие за нашето учасие в съборните заседания". Така изложеното искане съответства точно на т. 4 от днешното решение на Св. Синод на БПЦ.

Вторият въпрос, който поставя патриарх Кирил в писмото си до Вартоломей, е за мястото, където ще стоят инославните наблюдатели на Събора. То съответства на т. 5 в решението на българския Св. Синод. Московският патриарх пише: "За инославните наблюдатели се предвиждат официални места зад Предстоятелите. Точно по този начин ще бъде възприет Събора от онази част от нашите вярващи, които още от сега протестират срещу негщо като "икуменически", а не като православен. Затова считам, че наблюдателите от инославните църкви трябва да седят на разстояние от членовете на Събора, така че да не влизат в обектива и да не са част от общата картина на Събора".

Патриарх Кирил настоява също за повече информация относно финансовите разходи за Събора и по-специално за общата каса, в която трябва да се включат всички Православни църкви. Този въпрос съответства на последната 6. точка от решението на българския Св. Синод. По информация на Двери става дума за допълнителни 120 000 евро, които всяка Църква-участник трябва да внесе за разходите на Събора, което нашите архиереи са определили като "голям и необоснован финансов разход".

Писмото на патриарх Кирил е предизвикало тревога във Вселенска патриаршия, но митрополитите, членове на организационната комисия, считат, че "място за напрежение няма и проблемите ще се решат. Те са предизвикани от лошото съгласуване и ограниченото място в залата на Богословската академия, където ще се проведе Съборът". 

Все още няма реакция на решението на Българския св. Синод.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6uxd 

Разпространяване на статията: