Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

sv. Luka vlakВ един от най-отдалечените райони на Русия - Красноярския край (Източен Сибир) обикаля необикновен влак. Това е Влакът на здравето или още Влак - консултативно-диагностичен център, носещ името „Доктор Войно-Ясенецки св. Лука". Маршрутът на Влака-медицински център преминава през местата, където е живял и работил св. Лука Войно-Ясенецки (известен още като св. Лука Кримски), често наричан „Хирургът в расо“ и „Светителят-хирург“.  

Гениален хирург, затворник в сталинските лагери, консултант в над 30 болници по време на Втората световна война, св. Лука Кримски е канонзиран през 2000 г. за светец от Руската православна църква. Толкова много изцеления се случили по молитвите към св. Лука, че го канонизирали, въпреки че от смъртта му били изминали само 39, а не изискващите се по традиция 50 години. Мощите му днес се съхраняват в катедралния храм "Св. Троица" в Симферопол.  

Св. Лука преглеждал пациенти до последния си дъх. Винаги безплатно. Днес при мощите на св. Лука хората се молят за изцеление от тежи болести и преди сложни операции.

Лекарите около него се учудвали, че оперирал в расо и слагал икони в операционните, а свещениците недоумявали как един църковен служител може да приема болни за преглед и лечение. Завършил медицинския факултет в Киев с отличие и въпреки очакванията на роднините си, след като се дипломирал, пожелал да бъде селски лекар в далечната провинция. Решението му било равнозначно на това да погребе кариерата си, но чувствал, че такова е неговото призвание.

poezd zdorovya priem patsientovКогато започнала Втората световна война, той бил заточен от комунистите в лагер. Писал писмо до властите, че желае да приложи своите знания и умения, за да лекува войниците, а след края на войната - сам предложил - нека го върнат пак в лагера. Както и станало. Властите уважили молбата му, изпратили го в Красноярск. Там работил в много болници, поемал най-тежките случаи. Всяка операция започвал с молитва.

Именно по тези места днес се движи Влакът на здравето, подвижният медицински център, чиято мисия е да предоставя лекарска помощ за жителите на отдалечени и бедни сибирски села, в някои от които няма дори фелдшерски пункт. За хората от тези райони Влакът на здравето е единствената възможност да получат лекарски грижи от опитни специалисти. Влакът обикаля населени места в Красноярския край според предварително обявено разписание на сайта на Красноярската митрополия. Обикновено всеки месец той прави обиколка за около десет дни в даден район.

urlВлаковата композиция включва специален вагон-храм, посветен на св. Олга, в който има постоянно служещ свещеник и където се извършват всякакви служения – св. Литургия, молебени и др., включително е имало венчания и кръщения.

При всяка своя обиколка Влакът на св. Лука включва различен брой вагони – понякога са девет, друг път четиринадесет. Те представляват най-съвременно оборудвани кабинети: рентгенов, хирургичен, урологичен, мамографски, стоматологичен, кабинет за ултразвукова диагностика и др. Във Влака на здравето преглеждат педиатър, стоматолог, офталмолог, хирург, гинеколог, невролог и други специалисти. Извършват се всякакви видове изследвания в лабораториите, които също са част от базата на подвижния медицински център. Той има своя регистратура и база данни за пациентите си, които ползват услугите му безплатно.

unnamed 1 Всички, които търсят медицинска помощ във Влака на здравето, оздравяват и са убедени, че това не е само заради лекарските умения, а и заради молитвите на св. Лука.

Снимки: http://www.pravmir.ru,http://bloknot-krasnoyarsk.ru, www.aksobor.ru/


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wu68k 

Разпространяване на статията: