Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)

article 25754 131276Вчера следобед на Света гора пристигна руският президент Владимир Путин, за да вземе участие в тържествата по повод 1000-годишнината на руското монашеско присъствие на Света гора. Той беше посрещнат в главния светогорски храм, т. нар. Протат, от всички игумени на 20-те манастира и техните представители, което е изключение от светогорския типик, който предвижда такова посрещане само за Вселенския патриарх като епископ на Света гора (игуменът на Зографския манастир архим. Амвросий по това време беше в България - б. р.). От името на Вселенския патриарх Вл. Путин беше посрещнат от Милетския митрополит Апостол. Руският президент се поклони на най-голямата светиня в Карея - иконата на св. Богородица "Достойно ест", след което монасите отслужиха благодарствен молебен. 

Протепистатът (председателят на свещената епистасия) на Света гора монах Павел Лавърски говори в словото си за общите духовни и религиозни връзки между Русия и гърцизма, за общия път на двата народа, както и за свързващите ги понтийски гърци (става дума за гърци, живеещи на територията на Русия от векове - по крайбрежието на Черно море; или живели по крайбрежието, но разселени от Сталин - б. р.). "Тези поколения гърци свързват Гърция с вашата страна. Света гора винаги е била място за среща на двата народа и място за подвизаване на руски монаси. Много монаси с руски произход се отличават със своя строг подвиг и мисионерска дейност. Днес живеем във време, когато тероризмът и религиозният фанатизъм подлагат на изпитание световния мир, затова е наложително сътрудничеството между народите, за да съжителстват мирно".

Владимир Путин от своя страна благодари на Вселенската патриаршия за нейните инициативи и усилия за съхранението на свещената земя на Атон, както и на св. Кинотис за гостоприемството.

Официалният прием на Владимир Путин беше осъществен след това, в присъствието на гръцкия президент Прокопий Павлопулос, който също пристигна на Св. Гора, но не присъства на тържествения молебен в Протата.

"Света гора е място, което укрепва Православието и вдъхновява православните, в която и страна да се намират те. Първото споменаване на руски монаси на Света гора е преди повече от 1000 години", отбеляза Путин. "Днес, когато отново се възраждат идеите на патриотизма, на развитието на страната, именно тук, на Света гора, са изворите на вдъхновение. Затова е логичен и разбираем фактът, че всяка година тук идват все повече поклонници от Русия".

Гръцкият президент П. Павлопулос от своя страна заяви: "Особено днес в тези лукави времена за цялото човечество това е най-подходящото място за един лидер, за да намери вдъхновение от принципите и ценностите на християнството, и най-вече на Православието, за правилната посока, която трябва да следва, когато взема важни решения за своята страна и народ. Според Православието тези принципи за развитието на една страна са хуманизмът, взаимната помощ, справедливостта и мирът. Вие знаете в каква голяма степен ние, гърците, които сме неразделна част от Европейската общност, сме предани на тези принципи. Знаем също колко силно е развитието на Русия под ваше ръководство в същата посока".

След това Вл. Путин посети руския манастир "Св. Пантелеймон", където го очакваше дошлият на Атон предния ден Московски патриарх Кирил и където също беше отслужен молебен. Междувременно патриарх Кирил освети руски храм "Св. Кирил и Методий" в скита Ксилургу, където се смята, че се установяват първите руски монаси през X век (през цялото време на 19 и 20 век този скит, макар и принадлежащ на руския манастир, е населяван от български монаси, но след кончината на последните двама - Евтимий и Йоан - в края на миналия век в него се заселиха руски монаси; през 1820 г. в този скит е осветен параклис в чест на св. Йоан Рилски; на печата на скита на гръцки е изписано Σφραγίς της ιεράς Σκήτης της Βογορόδιτσας των Βουλγάρων, т. е. Печат на свещения скит на българите "Богородица" - б. р.). С това визитата на Путин в Гърция завърши и той отпътува за Русия.

Вселенска патриаршия не разреши на Света гора да се проведе официално честване на "1000 години руско присъствие на Света гора" и затова официално визитата на руските патриарх и президент на Атон имаше частен характер.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wwqk3 

Разпространяване на статията: