Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

151c8053c1След завръщането си от Турция папа Франциск коментира пред журналисти основното послание за единство между двете църкви, което излъчиха заедно с Вселенския патриарх Вартоломей след края на неделната св. Литургия в Истанбул. Папата заяви: „Ние вървим по този път, но трябва да изчакаме, докато богословите постигнат съгласие помежду си. Никога няма да стигнем до този ден, уверявам ви. Аз съм скептичен”, заяви Франциск, цитиран от БТА.

По този повод пред Vatikan insider той цитира думи на Патриарх Атинагор: „Нека оставим богословите на един остров да дискутират помежду си, а ние ще се оправим с нещата”. Според папата, отделните хора, а не само богословите, трябва да работят за постигането на единство, споделяйки своя опит, участвайки заедно в благотворителни инициативи, молейки се и работейки заедно.

Той разви концепцията за „икуменизъм по кръв”, който се осъществява в момента в страните от Близкия Изток. Според него пролятата изповедническа християнска кръв осъществява духовен икуменизъм, обединява християните.

Папата отговори също и на въпрос дали не възнамерява да се срещне и с Московския патриарх Кирил. Според него, и двамата имат такова желание, но войната в Украйна и редица други проблеми в момента не позволяват това. „Аз съм казал на Патриарх Кирил, готов съм да се срещнем, когато пожелаете. Но той има много проблеми сега, като войната в Украйна. И двамата искаме да се срещнем и работим по този въпрос. (Митрополит) Иларион препоръчва комисията (за православно-римокатолически диалог) да свика специална среща по въпроса за първенството. Ние трябва да вървим по стъпките на Йоан Павел II, който каза: „Помогнете ми да намеря решение за първенството в Църквата, което да е приемливо и за православните”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dayd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]