Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

IMG 3298На 11 ноември с благословението на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий в храма на „Всички св. воини” в Киев беше отслужен молебен преди началото на миротворческата мисия на Украинската православна църква в Източна Украйна, съобщи прес-службата на УПЦ. Богослужението беше оглавено от Белоцерковския митр. Августин, председател на Синодния отдел по взаимодействие с Въоръжените сили и другите военни формирования на Украйна.

Веднага след молебена групата свещеници заминаха за зоната на бойните действия. На 12 ноември в Изюмска епархия се проведе литийно шествие с донесените от Киев св. мощи на 12 светци-воини, между които на св. Георги Победоносец, св. Йоан Воин и други. Архиепископът на Изюмска епархия Елисей заяви, че този кръстен ход има за цел да обедини хората: „Ние трябва да помним, че с нашите оскъдни човешки сили, дори със силата на оръжието, не сме в състояние да разрешим сложната ситуация, която се създаде в обществото. Само Божията милост и помощ могат да просветят човешкия ум. Ето защо е толкова важно за всички нас да се обединим в молитва за спиране на враждебността, за да престане да се пролива кръвта на нашите войници и цивилни граждани. Нека молим Бога, хората да намерят сили за помирение и за разрешаване на тази трудна ситуация”.

Духовниците в миротворческата мисия отслужват молебени пред мощите на св. воини на различни места във военната зона, провеждат духовни беседи с войниците и населението, раздават икони и духовна литература.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dp6q 

Разпространяване на статията: