Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

masoniaВ края на миналата седмица Цариградската вселенска патриаршия разпространи съобщение, в което категорично се твърди, че Вселенският патриарх Вартоломей няма нищо общо с масонството. Реакцията на Патриаршията е в отговор на медийни публикации, се казва още в съобщението.

В критиките срещу дейността на Вселенския патриарх, които отправят по-крайни религиозни кръгове в Гърция, редовно присъства и обвинението, че е "масон". Няма информация кои точно публикации са предизвикали официалното изявление на Фенер.

Гръцката църква е осъдила масонството като несъвместимо с православната вяра през 1933 г., 1968 г., 1972 г. и 1996 г. В мотивите се казва "епископатът на Гръцката църква, като изследва масонството, тази международна тайна организация..., стигна единодушно до следните изводи: масонството не е обикновен благотворителен съюз или философска школа, но е мистична система, която имитира древните езически мистерии и култове... Става дума за мистична религия, изцяло различна и чужда на християнската религия.."


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9pqyu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.