Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

5eДнес Ватиканът за първи път изложи за поклонение мощите на св. апостол Петър, предадоха световните агенции. Мощите бяха изнесени в присъствието на папа Франциск, който отслужи пред тях благодарствен молебен. С този акт беше отбелязан краят на Годината на вярата, обявена през октомври 2012 г. от папа Бенедикт XVI. „Публичното показване на реликвата, която според традицията принадлежи на ап. Петър, ще бъде последният акорд за тази година”, заяви архиепископ Физикела. Той подчерта, че с този жест Католическата църква признава автентичността на мощите.

Хиляди християни се стекоха пред гроба в базиликата „Св. Петър”, за който се смята, че съдържа тленните останки на св. апостол Петър. Мощите на апостол Петър са открити при разкопки през 1940 г. при понтификата на папа Пий XII в некропол, построен под базиликата „Св. Петър”. Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец. Тестове през 50-те и 60-те години на миналия век показват, че е твърде вероятно да става въпрос именно за мощите на св. Петър. В базиликата се намират гробовете на редица Римски папи, между които и Йоан Павел II.

Според преданието, ап. Петър е бил разпънат на кръст, а на мястото, където се предполага, че е бил погребан, е издигната базиликата „Св. Петър” във Ватикана.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9p8yw 

Разпространяване на статията: