Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

 MGL9437Цариградският вселенски патриарх Вартоломей отслужи днес в екзархийския ни храм „Свети Иван Рилски“ в квартала Шишли, Цариград, заупокойна молитва за починалия вчера Неврокопски митрополит Натанаил. Патриархът дойде в българската общност по покана на църковното настоятелство, придружен от Прусенския митрополит д-р Елпидофор, двама архимандрити и трима дякони. На светата литургия, по време на която патриархът остана на архиерейския трон, присъстваше българският генерален консул в Истанбул г-н Александър Велев, множество сънародници, заместник-кметът на Бургас по култура и образование г-жа Йорданка Ананиева, поклонници от България, православни гърци от турския мегаполис, както и десетки православни жени, работнички в града от Молдова и Украйна, които редовно се черкуват в българския храм. Песнопенията на утринната изпълниха църковни певци от нашата общност в Цариград и нарочно дошли от България. На литургията пя хорът на нашата общност, подсилен от гости начело с г-н Калин Кирилов, учител в СДСеминария.

В края на литургията патриарх Вартоломей произнесе проповед на гръцки език, превеждана на български от дошлия за празника с други поклонници проф. Иван Димитров, богослов. В нея патриархът се спря на евангелското четиво - притчата за неразумния богаташ с богатия урожай от нивите му, позова се и на апостолското четиво за неделята – за отношението към закона и спасяващата вяра в Иисус Христос. Патриарх Вартоломей накрая спомена и за дошлите до него сведения за неправилно отразяване в българските граждански медии на разговорите му с Българския патриарх Неофит по време на неговото мирно посещение във Фенер преди близо два месеца: „Това бяха обичайни споделяния на виждания по животрептущи въпроси на светото Православие и не е имало никакъв натиск и още по-малко конфликт между нас, двамата предстоятели на поместни православни църкви“.

Вселенският патриарх също сподели пред препълнилите храма вярващи, че скърби за кончината на упокоилия се вчера Неврокопски митрополит Натанаил, когото познавал от времето на следването му в Атинския университет и много ценял за преданата му работа на всепредан църковник и бележит архиерей. Затова патриархът заедно с останалите клирици отслужи заупокойна молитва, в която помена покойния Български патриарх Максим и Варненския митрополит Кирил, от които също пазел най-добри спомени.

По-късно в големия салон на Българската екзархия пред патриарха, клириците, официалните лица, сънародниците и всички гости беше изнесен концерт от професионалния фолклорен ансамбъл "Странджа" в град Бургас с главен художествен ръководител г-н Марио Егов.

Снимка: Михаил Заимов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9padk 

Разпространяване на статията: