Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

chehiya vybory_arhiepiskopa_200_autoНа 19 октомври в Прага, в православната катедрална църква "Свети Кирил и Методий" се проведе епархийско събрание, на което чешките православни свещеници трябваше да изберат нов Пражки архиепископ, съобщава рускоезичното издание "Пражский експресс". За високия пост претендираха Михаловицки и Кошицки архиепископ Георгий (Странски) (по-известен в Словакия като Юрай) и йеромонах Доротей (доскоро хомутовски свещеник Ернест Рапцун). В изборите участваха рекорден брой делегати - 116 души.

И двете кандидатури се оценяват като скандални. На изборите специално пристигна представител на Константинополската патриаршия, който коментира двамата кандидати. За първия, Мехаловицки архиепископ Георгий, той каза, че има сведения за неговата нетрадиционна сексуална ориентация, а за Доротей, че църковният му брак е бил разтрогнат нелегитимно. Бившата съпруга на свещеника е именно жената, която обвини бившия предстоятел на Чешката църква архиеп. Христофор в прелюбодейство и стана причина за неговото отстраняване. Посланието от Константинопол беше ясно, а именно, че Вселенска патриаршия няма да признае нито един от двамата кандидати. Въпреки това гласуването беше проведено. След всеки кръг от общо петте архиеп. Георгий получава повече гласове. На петия тур йеромонах Доротей предложил на всички, гласували за него, да дадат гласовете си за архиеп. Георгий, но и тогава той получил 61 гласа, които са недостатъчни за крайния избор. За да бъде избран архиепископ на Прага, кандидатът трябвало да получи 76 гласа (вероятно се искат 2/3 от гласовете - б. р.).

Това са вторите неуспешни избори на Пражки архиепископ. Първите се проведоха през май т. г. Архиепископът на Прага е и предстоятел на Православната църква на Чешките земи.

Делегатите изразили недоволството си, че до изборите са били допуснати само тези две кандидатури, въпреки че първоначално се разглеждали 12. Но според други източници това е уставното изискване: до избора да се пресеят всички кандидати и избирателите да избират само измежду двама кандидати

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcu99 

Разпространяване на статията: