Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

cebdceb1cf83Критичният характер на словата на Вселенския патриарх Вартоломей по време на посещението му на Св. Гора имаха голям отзвук в монашеската република. Три бяха "горещите теми" в обръщенията на предстоятеля на Константинополската патриаршия, който е и епископ на Св. Гора. Първата беше за схизматичната общност в Есфигмен, която е окупирала манастира, втората беше за етнофилетистките тенденции в настроенията на някои манастири и преди всичко на руския "Св. Пантелеймон", и третата беше за неприсъщата за монаси "икономическата и инвестиционна активност", като визира преди всичко Ватопед.

Някои от светогорските монаси са много огорчени и претеснени от критиките на патриарха, съобщава Ромфеа. Най-болезнено е реагирало братството във Ватопедския манастир, чийто игумен архим. Ефрем в момента е подсъдим по делото "Ватопед". Патриахът заяви, че случаят на Ватопедския игумен и неговия сътрудник (подсъдим заедно с него) "излагат в цяла Гърция и по света святото място на Пресвета Богородица - място на нощни молитви и аскеза". Според него монаси не бива да се занимават с инвестиции и финансови операции, независимо какви са мотивите им. Мащабната социална дейност и осигуряването на нейното финансиране е дело, присъщо на християните-миряни, смята патр. Вартоломей.

igoumenos efraim_OP_627_420"Изкушението на секуларния дух напада и някои от нашите светогорски братя и трябва да бъде подчертано и постоянно припомняно, че мисията на монаха е различна, за да не се превърне той от човек на молитвата и отдаването на Бога в обикновен социален работник или още по-лошо - в бизнесмен", заяви патриархът.

Монасите във Ватопед обаче коментират помежду си, че това е "двоен стандарт" и не са съгласни, че за едни и същи теми може да се прилагат различни критерии за оценка. Според тях Вселенският патриарх бил твърде "краен" и "тровел" с критиките си светогорската общност, като по този начин обслужвал интересите на враждебни на Църквата кръгове. Освен това, считат те, такава "неприсъща мисия" е и екологичната кампания, която провежда патриарх Вартоломей и която започна "с круизи по Мисисипи преди няколко години"...

Официалната реакция обаче на Ватопед беше съвсем различна. Тя е резюмирана в няколко изречения, а именно: "След словото на Вселенския патриарх Вартоломей на извънредния двоен събор в Карея, който се проведе в сряда 16 октомври, светата обител Ватопед потвърждава с настоящото изявление своята вярност и любов към майката Църква, но и своята преданост към уважаваната личност на Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей".

На снимките: горе - патриарх Вартоломей на фона на манастира Симонопетра; долу - ватопедският игумен Ефрем взима благословение от патриарха.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcu6k 

Разпространяване на статията: