Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

img 2801Днес в Белград са пристигнали няколко от предстоятелите на поместни православни църкви, които са поканени от Сръбския патриарх Ириней на тържествата във връзка с 1700-годишнината от издаването на Медиоланския едикт от римския император св. Константин Велики. Роденият в гр. Ниш император и неговият акт на религиозна толерантност дадоха повод за пръв път Сръбската православна църква да събере главите на цялото Православие в тържества, които ще продължат почти седмица в Белград, Ниш и Подгорица, столицата на Република Черна гора. Вече са пристигнали Константинополският вселенски патриарх Вартоломей, Руският патриарх Кирил, Кипърският архиепископ Хризостом, Атинският архиепископ Йероним, Варшавският митрополит Сава, глава на Полската православна църква.

img 3060

Главите на църквите тук са подредени по старшинство, но наистина патриарх Вартоломей е пристигнал пръв още днес преди обяд. Всички глави на църкви се придружгават от делегации на най-високо равнище. Например, с патриарх Вартоломей са Пергамският митрополит академик Йоан (Зизиулас) и митрополитът за Франция Емануил, с патриарх Кирил е пристигнал Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), председател на външния отдел на Московска патриаршия, и т. нат. Очакват се предстоятелите на още няколко поместни църкви също с високи делегации.

Българският патриарх Неофит обаче няма да вземе участие в тази уникална среща почти на границата ни със Сърбия. От Св. Синод на БПЦ не беше дадено никакво пояснение, защо предстоятелят на БПЦ отказва да участва в тържествата, а вместо него за Сърбия днес замина Видинският митрополит Дометиан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyrr8 

Разпространяване на статията: