Мобилно меню

4.4583333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (24 Votes)
Еп. ПахомийСлед отслужената св. Божествена литургия по случай Възнесение Господне в с. Райчиловци, община Босилеглад, Вранският епископ Пахомий е събрал на извънредно заседание част от църковното настоятелство на Босилеградската църковна община. На събранието са присъствали председателят на църковното настоятелство адвокат  Здравка Гагулска, архирейският наместник о. Бранко Джорджевич, наскоро ръкоположеният старши енорийски свещеник за Босилеград – о. Зоран Стоянов (лидер на Радикалната партия на Воислав Шешел за Босилеград) и йером. Йоан Станойков (виж тук). Тема на разговорите е било положението на неосветената църква „Св. Йоан Рилски” (построена със средства на Дирекция  „Вероизповедания”  на Министерски съвет на Р. България - б. моя) и публикуваното в Бюлетина на Културно-информационния център на българите в Босилеград (КИЦ) писмо на йером. Йоан до Съвета на Европа.

В резултат на проведения разговор епископ Пахомий решава:

1. Църквата в село Паралово да се ПРЕосвети (въпреки, че тя никога не е освещавана – б. моя), за да може да се извършва богослужение.
2. За да може да се освети църквата в село Паралово, трябва да се извършат необходимите постъпки, за да има свободен  достъп до „определения обект”.
3. Йером. Йоан самовластно е предал ключа на църквата в с. Паралово, за което не е овластен от надлежните църковни власти и е възпрепятсвал свободния достъп до „определения обект”.
4. Написаното от йеромонах Йоан в „Бюлетина” (на КИЦ - б. моя) е неточно и грубо нарушават реда в нашата Църква, размирява и застрашава верните.

Самият о. Йоан е съобщил, че публикуваното писмо е невярно, въпреки че под него стои неговият подпис. Въз основа на тези решения се дава на о. Йоан 14 дена да изпрати уверение, че е дал опровержение на писаното в „Бюлетина”, за да могат църковните власти да предприемат разрешените от закона постъпки.

Също така на йеромонах Йоан е определен двуседмичен срок да върне ключа на църквата в Паралово (който сега се намира в жителите на селото - тук) на председателя на църковната община в Босилеград г-жа Здравка  Гагулска. В заключение се споменава, че всички обекти на територията на църковната община в Босилеград имат своя титуляр, който ги управлява от свое име и че църквата ще се обърне към надлежните държавни органи да осигурят  свободен достъп, управление и употреба на своите обекти според каноните на Църквата във всеки миг и на всяко място.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axrk 

Разпространяване на статията: