Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (35 Votes)
Picture1.jpgНа 11 май, деня, в който честваме светлата памет на св. равноапостолни братя Кирил и Методий, в Българския културен център в сърцето на Париж се откри изложение на икони под название «Духът на България» с участието на седем български иконографи, преподаватели и студенти от единствената академична специалност по църковни изкуства в България при Великотърновския университет «Св. Кирил и Методий».

Организатори са Българската православна църковна община в Париж «Св. патриарх Евтимий Търновски» и Българският културен център под патронажа на българският посланик във Франция г-н Марин Райков. На откриването на изложението църковни песнопения изпълни хорът на Българската православна църковна общност в Париж.

Събитието беше заснето от екип на телевизионния канал Франс 2, като първа част от предаване за Българската православна църковна общност в Париж. Втората част на предаването ще се състои на 29 май в храма със заснемане на светата Литургия.

Тези телеграфни новини, цитирани в редица медии в навечерието на събитието, ще допълним със следното:

Целта на организаторите е да се продължи синовния ни дълг към отците във вярата и в писмеността ни, както и да се подчертае, че културата предполага вярата, а вярата – културата!

Picture2.jpg
Многобройните гости, направили от събитието празник, бяха наши сънародници, свещеници и енориаши от братските християнски църкви в Париж, много френски приятели на България, отговорни служители на българското посолство.

Тук е мястото да благодарим на българските иконографи за достойното представяне на съвременната българска православна икона – д-р Ваня Сапунджиева, специално пристигнала от България за подготовката и представянето на изложението, доц. Миглена Прашкова, Цветелина Максимова, Десислава Иванова, свещ. Добромир Димитров, Йордан Йорданов и нашата енориаша Елена Карагеоргиева.

Веска Колева, също наша енориаша, която подготвя магистратура в Богословския институт «Св. Сергий Радонежски» в Париж, участва символично в изложението с дърворезба - рамка за една от иконите на Елена Карагеоргиева. Друго събитие свързано с нея, което остана почти незабелязано за християнската общност в Париж, е, че Веска Колева изработи целия резбован иконостас на храма в Chaville към Западноевропейската епархия на Руската православна църква към Вселенската патриаршия с предстоятел отец Живко Панев, който е преподавател в Богословския институт «Св. Сергий Радонежски» и е един от създателите и реализаторите на най-големия православен сайт във Франция orthodoxie.com.

Признанието не закъсня. Организаторите на изложението решиха да повторят събитието отново на 11 май 2012 г.!

Да даде Бог добър път на всички, които направиха това възможно!

Изложението продължава до 27 май.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axha 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]