Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (36 Votes)
2_2.jpgПатриаршеският викарий, Кампинянски епископ Киприян даде пресконфереция, на която обясни проблема с румънския храм в Йерихон, който стана повод за прекъсване на евхаристийното общение между Йерусалимската патриаршия и Румънската църква (вижте тук). Той заяви, че Румънската патриаршия желае да се помири с Йерусалимската църква и търси решение на проблема. Поради тази причина на предстоящото заседание на Св. Синод на 19 май ще бъде излъчена тричленна делегация от епископи, които ще заминат за преговори в Йерусалим. Сред аргументите в защита на румънската позиция еп. Киприян посочи, че румънските поклонници по Св. Земя искат да могат да участват в богослужение на техния език и за тази цел се строи църквата в Йерихон. Там имало винаги един румънски свещеник, който придружавал румънските поклонници. Той даде като пример съществуването на българска църква в Букурещ и реципрочно на Румънска църква в София, както и на румънски енории в Истанбул. Той заяви също, че Руската патриаршия има поне десет манастири и духовни центрове по Св. Земя, които функционират със съгласието на Йерусалимската патриаршия.

Румънската църква започнала строежа на своя храм през 1998 г. със съгласието на патриарх Диодор, но този договор бил устен, а не писмен и затова не можел да бъде предоставен сега. Смъртта на патриарх Диодор била попречила да се сключи и писмен договор. Освен това, според румънския епископ, каноните не са догми и могат да бъдат нарушавани, когато това е полезно.

1_49.jpgСпоред него Йерусалимската патриаршия не можела да отговори на потребностите на хилядите румънски поклонници, които всяка година отивали на поклонение там. Сред ползите от румънския храм той спомена също, че съществуващата към него страноприемница ще приютява румънците на по-ниски цени, отколкото хотелите.

Що се отнася до премахването на името на Румънския патриарх от диптисите на Йерусалимската църква, патриаршеският викарий заяви, че това става само при изключително сериозни нарушения, каквито са ересите, а Румънската патриаршия признавала юрисдикията на Йерусалимския патриарх по Св. Земя.

Източник: Basilica.ro

Двери БГ: Припомняме, че през Страстната седмица на 2009 г. Румънската църква отне храма на Българската патриаршия в Букурещ по един изключително авторитарен и неуважителен към Българската църква начин, като това беше предшествано от забрана на богослужението на български език (виж: Господ разбира само румънски). Оттогава досега българската общност в Букурещ няма свой храм, а представителят на Българския патриарх в румънската столица служи в университетския храм в Букурещ заедно с много други свещеници. Св. Синод на БПЦ и правителството не успяха да намерят решение на проблема.

Вижте също: Българската православна общност в Букурещ протестира срещу отнемане на права и имоти

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axh3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]