Мобилно меню

2.75 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (4 Votes)
Hristodul.jpg"След дълги години на стагнация възобновяването на богословския диалог между Православната и Католическата църква представлява окуражаваща стъпка напред, тъй като задължението да възстановим единството в истината и любовта между двете църкви се е превърнало повече от всякога в спешен приоритет", заяви Атинският архипископ Христодул в специално обръщение към участниците в смесената православно-католическа група "Св. Ириней Лионски", която за втори път се събра в Атина от 9 до 13 ноември, за да обсъжда църковни въпроси.
Срещата се ръководеше от еп. Игнатий Мидич от Сръбската православна църква и монс. Герард Фейдж от Католическата църква в Германия. "Църковното единение е дар Божи", пише архиеп. Христодул, "но много зависи и от нас самите. Затова сме призвани да си сътрудничим и да мислим заедно по начин, който да осъществява казаното от Иисус: всички да бъдат едно".

За папа Бенедикт XVI Атинският архиепископ пише: "В нашите молитви за постигането на тази цел сме окуражени от избирането на папа Бенедикт XVI като нов духовен водач на Римокатолическата църква. Неговата дълбока богословска култура и участие в църковната традиция, съпроводени от отлично познаване на историята и много други дарби, дадени му от Господ, са гаранция не само за пълния успех в понтификата, но и за едно по-тясно единение и сътрудничество между нашите църкви".

"Да се молим от цялото си сърце", завършва архиеп. Христодул, "по време на подновения богословски диалог да се преодолеят съществуващите пречки, за да може Божията воля за пълно единение в любовта и истината да се изпълни. До настъпването на този момент сме призвани да се зачитаме и уважаваме, като работим за взаиморазбирателството ни и сътрудничеството ни във всички области".

Източник: Радио Ватикана

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aaqc 

Разпространяване на статията: