Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Вече над 40 деца са се записали да посещават Българското неделно училище „Св. вмчк. Георги - Зограф” в Солун през учебната 2010-2011 г. Това е казал в интервю за Агенция „Фокус” г-н Александър Бинев, управител на имотите на Зографския манастир в Солун, който е и един от инициаторите за създаване на Българското неделно училище.

„Училището отвори врати на 15 септември 2008 г. То е плод на дългогодишните усилия на емигрантите от България в Солун, на хора, постоянно пребиваващи, на хора със смесени бракове. Години наред е търсена някаква форма – как да се създаде или някакво дружество, или училище. Имало е много опити – създава се, но след това се разпада. По инициатива на няколко човека, сред които Стефания Мердзимеки, Елза Цакири, Диляна Франгопулу (всички те са българки, женени за гърци- б. р.) и с подкрепата на манастира и донякъде на Генералното консулство” този път е постигнат траен успех, заявил Бинев. Той обяснил, че братството на манастира е поело инициативата и е отпуснало етаж от тяхната сграда на централната солунска улица „Иподромиу”– около 250 кв. м. „Започна се на доброволни начала като пробна инициатива – да се види, дали ще можем да съберем деца. Има много емигранти, но разстоянията са големи. В началото сякаш имаше едно недоверие към успеха на това начинание, тъй като са правени много опити за създаване на дружества”, посочил Бинев. Той отбелязал, че в началото в училището са се обучавали около двайсетина деца.

Както вече и Двери.бг неведнъж писа, в неделното училище се преподава вероучение, но също и български език, родинознание, народни танци. Сред учителите са двама наши богослови – Евгения Комарова (също женена за грък) и Радослав Томов.

За контакти с неделното училище „Св. вмчк Георги Зограф”:
Адрес: Plateia Ippodromiu 7, str.
54 621 Thessaloniki, Greece
Тел. 0030 6973011106 – Александър Бинев
http://www.bnuzograf-gr.com/
bnu_svgzograf@yahoo.gr

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aaw3 

Разпространяване на статията: