Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
В близките няколко години е възможно да се проведе Всеправославен събор с участието на всички поместни Православни църкви.

„Константинополският патриарх Вартоломей, първият сред равни в семейството на православните народи, има желанието да проведе този събор в най-скоро време. При  последното си посещение в Москва той заяви, че би желал да свика събора до една или две, максимум до три години”, каза председателят на Отдела за външноцърковни отношения към Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) в четвъртък по време на среща с жерналисти във Варшава.

В края на май, по време на посещението си в Русия,  патриарх Вартоломей заяви, че е взето решение да бъде ускорен процесът по подготовка и свикване на Всеправославния събор, отбелязвайки, че приетите на това историческо събитие решения „ще имат огромно значение за целия православен свят”.

Подготовката на събора е започнала още в началото на 60-те години на миналия век чрез свикването на Всеправославни съвещания и междуправославни подготвителни комисии. Съборът трябва да реши въпроси от общоцърковно естество, които са се натрупали за няколкото столетия след провеждането на последния, Седми вселенски събор.

Досега  са се състояли три всеправославни и четири всеправославни предсъборни съвещания (в Шамбези през 1976, 1982, 1986 и 2009 г.) и шест междуправославни подготвителни комисии (също в Шамбези през 1971, 1986, 1990, 1993, 1999 и 2009 г.).

Дългите прекъсвания между съвещанията и в работата на комисиите бяха предизвикани от усложняване на междуправославните отношения заради възникнали разногласия между Московската и Константинополската патриаршия по повод църковното устройство на Естония. Срещата на предстоятелите на двете поместни църкви през октомври 2008 г. в Истанбул направи възможно възобновяването на междуправославното сътрудничество в подготовката на събора.

Превод: Д. Спасов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aawp 

Разпространяване на статията: