Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Слънчева февруарска утрин на 21 февруари. Камбаните на всички атински храмове бият тържествено, възвестявайки великото тържество на Православието – Неделя на св. Православие е. Християни с икони в ръце отиват към своите енорийски храмове, празнично украсени, за да влязат в радостта на Църквата и да вземат участие в извършващия се днес чин на „Православие“, както го наричат тук.

Празнично украсен е предоставеният на българската общност храм „Св. Йоан Рилски“, намиращ се в атинския район „Агии Анаргири“. Богомолци са дошли от рано. Св. Литургия отслужи архим. Атанасий (Султанов), а богослужението беше огласено от сладкогласното пеене на източен напев от сформиран квартет български студенти по богословие в Атинския богословски факултет под вещото ръководство на псалт Мелетий Велчев. Службата се водеше на два езика – български и гръцки, защото и много жители на района се черкуват в българският храм. В този ден множество християни приеха св. Причастие.

Преди отпуста на св. Литургия беше извършено обичайното за деня шествие около храма, на което всички – духовенство и миряни – носеха в ръце икони, символ на тържеството на св. Православие над ересите. След това пред храма о. Атанасий  отслужи чина на „св. Православие“. Всички заедно произнесоха Символа на вярата, а след това бяха прочетени анатематизми за всички отричащи православните догми и единството на Православието. Бяха поменати благочестивите царе, светители, преподобни и пр., потрудили се на Господнята нива за единството на вярата.

След това архим. Атанасий произнесе проповед, в която запозна накратко вярващите с историята на днешния празник и призова всички да изпълнят сърцата си с любов и да продължат порива си към усъвършенстване в оставащите дни на Великия пост. „Както Православието е единно и обединява много народи като вяра, нека и всички ние бъдем единни по пътя на спасението“, каза той.

След богослужението о. Атанасий, църковното настоятелство и псалтите се отправиха към кметството на район „Агии Анаргири“, където по дългогодишна традиция кметът г-н Николаос Сарандис дава обяд на всички свещенослужители и църковнослужители. На обяда бяха отправени поздравления от името на Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним, на кмета и общинския съвет. Свещенослужителите разговаряха помежду си за проблемите, свързани с пастирското служение и устройството на храмовете.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3hw 

Разпространяване на статията: