Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_76.jpgПоследното заседание на висшия клир (т.нар. събор на Йерархията, който включва всички митрополити, а не само членовете на Св. Синод) на Гръцката православна църква, от 19 декември, е било заснето със "скрита камера", най-вероятно с мобилен телефон, а негов запис се появи в YouTube. Гръцките митрополити са особено възмутени, тъй като това е възможно само със съдействието на някой от тях. В началото на видеото е заснето началото на заседанието, а впоследствие и изказването на митрополита на Филипи Прокопий. Самият той изрази учудването си и недоумението си от такава постъпка и я обясни единствено с желание да се внесе подозрение между йерарсите. Някои митрополити многократно са изказвали идеята заседанията на т.нар. Йерархия да бъдат открити за журналисти и ограничен кръг хора.

Заседанието на гръцката Йерархия преди коледните празници беше извънредно. То бе свикано от Атинския архиепископ Йероним във връзка с проблемите в отношенията между Църквата и правителството, новото данъчно облагане, както и други промени в законодателството, пряко касаещи Църквата. В един от законопроектите на правителството се предвижда всички юридически публични лица, каквото е и Църквата, да публикуват в интернет на специални страници всяко движение и сделка с недвижимото си имущество, в противен случай тя ще се счита за недействителна. Архиеп. Йероним заяви, че принципно Църквата не е против този закон за прозрачност в сделките, но той ще бъде изпълним само в митрополиите и по-големите манастири, докато особено монасите в по-малките манастири, както и в малките градове и села църковните служители определено ще срещнат трудности.

Сред въпросите от дневния ред на извънредното заседание бяха също: Промени в реда за избор на архиереите и овакантените епископски катедри. Според думите на архиеп. Йероним, "историята на този въпрос е създавала много проблеми и неясноти в нашите среди. Време е да осъзнаем, че Власт и Служение са две различни неща". Обсъждани са били и монашеските хиротонии, както и фактът, че днес изборът за монашество, който от Божие призвание често пъти се подчинява на користни цели и амбиции, като това внася разложение в Църквата. Третият проблем е бил кадровият и подборът на църковни кадри в митрополиите.

Съборът на Йерархията е одобрил решението на Св. Синод да се съгласи с увеличаването на данъчното облагане на църковното недвижимо имущество за тази година, с цел подпомагане на държавния бюджет и е изслушал докладите на комисиите, водили преговори с правителството по този въпрос.

Освен това Съборът на Йерархията е одобрил образуването на синодални комисии, които да изследват всички актуални проблеми в отношенията с държавата, обсъждани периодично през последните години, така че, когато правителството пожелае да ги постави на дневен ред, Църквата да е готова със своя аргументирана позиция.  

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3akc4 

Разпространяване на статията: