Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_1.jpgПредставители на две политически партии в Холандия и Дания са обявили намерението си да последват примера на Швейцария и да поискат референдум по въпроса за забрана на строителството на джамии.

„Браво, Швейцария!” - с тези думи изрази задоволството си ръководителката на дясната Народна партия в Дания Пия Киерсгорд, след което обяви, че има намерение да внесе подобен законопроект в датския Фолкетинг (народно събрание) за провеждането на същия референдум и в Дания.

Партията, която тя възглавява, многократно се опитва да възпрепятства съгласуваното с властите строителство на джамия с минарета в Копенхаген, както и това в Роскилд, но правителството на Ларс Льоке отхвърли предложенията като противоречащи на датската конституция.

В Холандия известният критик на исляма Геерт Вилдерс каза в радиоинтервю, че жителите на Холандия също трябва да имат възможността да изразят своето мнение за или против строителството на минарета в страната им.

Междувременно Ватикана разкритикува швейцарския референдум, като го определи като удар срещу религиозните свободи. Представител на Ватикана заяви, че поддържа позицията на швейцарските епископи, които обявиха, че забраната за строеж на минарета в Швейцария е "тежък удар върху свободата на вероизповеданието". "Споделяме позицията на швейцарските епископи. Не виждам как може да се ограничава свободата на вероизповедание на едно малцинство или да се попречи на група хора да имат своя църква", заяви председателят на понтификалния съвет за мигрантите монсиньор Антонио Мария Свелио.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aprh 

Разпространяване на статията: