Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)
K_P_Lavra.jpgУкраинската православна църква потвърди неизменността на своя каноничен статут, утвърден в устава на Руската православна църква на Поместния събор от януари т. г.

"Смятаме, че преразглеждането на съществуващия каноничен статут на Украинската православна църква не би било полезно за църковния живот. Напомняме на нашето паство, че Украинската православна църква е част от Руската православна църква, която се ползва с широки автономни права, че тя е самоуправляема, както това е отбелязано в устава на Руската православна църква" - се казва в обръщение на Синода на УПЦ към верните чада на тази църква, прието на последното му заседание в Киево-Печeрската лавра.

Именно "чрез Руската православна църква", както се отбелязва в обръщението, Украинската православна църква е съединена с "едната, света, съборна и апостолска Църква". "Тя пребивава в единство с Вселенското православие именно чрез канонична и молитвена връзка с пълнотата на Руската православна църква" - се казва в документа.

При това Синодът на Украинската православна църква смята своя сегашен статут за "оптимален от гледна точка на извършването на спасителна мисия в съвременната Украинска държава". По същия начин и целта на планирания диалог на Украинската църква с неканоничните църковни групи, както е подчертано в документа, "не е желание за канонично отделяне от пълнотата на Руската църква, а стремеж за възстановяване на църковното единство".

"Диалогът - това не е оправдание на разкола и не е отстъпка към онези, които днес настояват на него, а форма на свидетелство за благодатната пълнота на църковния живот на каноничното Православие" - напомня Синодът на УПЦ.

Целият текст на обръщението може да бъде прочетен тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k8h6 

Разпространяване на статията: