Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Архиереите от Св. Синод заедно с Негово Светейшество Българския патриарх Максим до края на заседанията си на 7-ми март (утре) ще решат за нови епископски хиротонии в БПЦ. След като викарният епископ на Софийския митрополит стана Пловдивски владика, мястото му се оваканти. Това създава затруднения в работата на митрополията, изтъкнаха от синода.

Обикновено Българският патриарх като Софийски митрополит има двама викарни епископи, които му помагат в многобройните църковно-административни дела. Викарният епископ поема и част от богослужебните задължения на митрополита като ръкоположението на свещеници, освещаването на нови храмове, постригването на монаси и монахини, на четци и иподякони и др.

В сряда Св. Синод ще обяви кои от архимандритите, имащи качества за епископ, ще бъдат въздигнати в най-високата степен на свещенството и кога ще стане това.

Практиката на епископските хиротонии в БПЦ показва, че те ще последват в близките седмици след т. нар. "наречение" (наричане, защото го наричат епископ и му определят предварително титлата, която ще носи - това са все на недействащи епархии).

Припомняме, че ръкополагания (на гр. хиротония) се извършват на литургия - Златоустова или Василиева, а през Великия пост такива се служат само в събота и неделя. И с оглед на практиката у нас да се събират всички митрополити за хиротонии, очаква се те да се правят "блоково", за да се пестят пътувания до и от София на синодните владици. Така теоретически следващата събота и неделя могат да се направят две хиротонии последователно. Утре ще знаем кои ще са щастливците.

Предварително им желаем НА ДОБЪР ЧАС!
И им пожелаваме да не забравят, че е имало време, когато не са били владици!
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a4xfh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]