Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Центърът на тържествата е Велико Търново, където на 22-ри септември 1908-ма година, с манифест на княз Фердинанд, е обявена независимостта на България. В приветственото си слово президентът Георги Първанов припомни, че на този ден преди 97 години световните агенции разнасят сензационната новина, че малка България е обявила своята независимост. Въпреки продължаващият второ денонощие дъжд, тържествата започнаха в средновековната крепост "Царевец". (Снимка: БТА)

Сред руините на царския дворец с военен ритуал бе издигнато националното знаме. Бяха поднесени венци пред паметника на Независимостта. От него тръгна литийно шествие, което положи 24-метров гирлянд на признателност пред паметника "Майка България". Въпреки непрекъснатите превалявания стотици граждани и гости на Плевен се събраха на площад "Стефан Стамболов" в града за да отбележат празника.


С молебен, отслужен в църквата "Света Неделя", в Пловдив беше отбелязан денят, в който е провъзгласена независимостта на България. Благодарните потомци поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов - министър-председател на правителството, провъзгласило независимостта на България. С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев във Враца беше отбелязан денят на независимостта. Тържеството по случай националния празник започна с ритуал по издигането на националния ни флаг.

Тържествената церемония по повод Деня на независимостта в Русе е пред паметника на свободата в града. Русенският митрополит Неофит отслужи празничен молебен. В церемонията взеха участие общинският духов оркестър и почетна рота на Русенския гарнизон.С ритуал по издигане на националното знаме и химна на Република България започна тържеството на централния видински площад "Бдинци".

По случай Деня на независимостта варненският и великопреславски митрополит Кирил отслужи на площад “Независимост” във Варна тържествен молебен. Няма забвение за събитията, които са поставили началото на новото освобождение на България от игото на Берлинския договор, каза в приветственото си слово областният управител на Варна Петър Кандиларов. С тържествен ритуал почетната рота на военно-морските сили издигна националното знаме.

Информацията е на  БНР.  Източник: Фокус 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k864 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата