Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
img.phtml.jpgИзбраният от квотата на ДПС областен управител на Варна Петър Кандиларов вчера бе поканен да работи в обществения комитет "Православни ценности".

"Няма лошо в участието на областния в този комитет, предполагам", коментира Ерджан Себайтин, лидер на ДПС във Варна. Кандиларов бе назначен за губернатор от квотата на движението, въпреки че го подкрепиха всички партии от тристранната коалиция. "Аз самият се срещнах преди няколко дни с владиката, говорих за това, че Христовите ценности са над политиката. Всяко нещо, което има духовна и нравствена основа, е добро. А толерантността е основна за ДПС", каза Себайтин.

(в. "Сега")


Нетинфо: ДПС тушира протестите във Варна с Петър Кандиларов

Потомственият юрист, който е член на НДСВ, практически запазва поста си, при предишния кабинет бе зам.-губернатор
31.08.2005

След протестите във Варна срещу назначаването на областен управител от квотата на ДПС тръгнаха слухове, че Ахмед Доган праща там етнически българин, но от София - досегашния губернатор на столицата Росен Владимиров, сега депутат.

Снощи движението неутрализира недоволството, като обяви, че предлага досегашния областен управител - известен местен адвокат и потомствен юрист (баща му е бившият председател на Окръжния съд Георги Кандиларов).

През пролетта Петър Кандиларов стана и.д. на мястото на назначения от НДСВ Яни Янев, който бе номиниран от жълтата партия за депутат от Силистра и влезе в 40-ото Народно събрание.

През юли правителството в оставка го определи за титуляр в област Варна (Vn.government.bg), в чиито 12 общини живеят 458 661 души.

"В един и същ ден ми се обадиха от НДСВ и ДПС да ме питат дали бих желал да бъда номиниран. Моето условие бе да бъда подкрепен от всички коалиционни партньори - поясни Кандиларов пред "Инфорадио" относно оставането си на поста. - От ДПС ми казаха, че разчитат на моята самостоятелност и че ще продължа да взимам решения по същия начин, както досега, т.е. от нито една от партиите в тройната коалиция не ми са поставени никакви условия."

Аз съм назначен от квотата на ДПС, но аз съм учредител, член на НДСВ, оставам в тази партия и продължавам да изпълнявам политиката на сегашното правителство, което е коалиционно между трите партии, напомни още той.

В нарочна декларация от ВМРО-Варна (VMRO-V.hit.bg) определиха Кандиларов като "доказан професионалист и експерт, спечелил доверието на варненци" на двата си поста в областната управа, а неговото оставяне на тази длъжност - като "победа на варненци в протеста им срещу назначаване на човек от квотата на ДПС".

Номинацията му отговаряла на почти всички поставени от ВМРО условия - личност с доказан професионализъм и уважаван варненец, макар и не надпартиен.

Ние ще сме първите, които ще започнат протести, ако се случат уволнения и назначения на етнически принцип, предупреждават обаче от местната организация.

Междувременно представители на останалите протестиращи срещу назначаването на губернатор от квотата на ДПС днес спряха влак по линията Варна-София.

Асен Ташев, Вълчо Друмев и Георги Димитров от т.нар. "Революционен комитет" легнали на релсите пред жп гарата в града, като обявиха, че не приемат номинацията на Кандиларов, съобщи БТА.

43-годишния Кандиларов е родом от Варна, завършил е известната IV Езикова гимназия "Фр.Жолио Кюри", чийто възпитаник е и вицепремиерът Даниел Вълчев, владее френски и руски език.

Женен е, с две деца, а съпругата му е лекар - специалист по психиатрия и хомеопатия.

Влиза в СУ "Св.Климент Охридски", за да учи българска филология през 1983 г., но година по-късно се прехвърля в Юридическия факултет.

Трудовия си стаж започва през 1990 г. в Адвокатската колегия на Варна, където работи в областта на гражданското и търговското право.

През 1996 го избират за член на Адвокатския съвет, а две години по-късно - и за секретар на съсловната организация във Варна.

След избирането на кмета Кирил Йорданов и идването на новия екип в общинската администрация, става юридически консултант на зам.-кмета и главния секретар.

Смяната на синята власт го праща в областната администрация като зам.-губернатор.

"Работата ми със сигурност ще се промени, защото в момента сме в процес на съставяне на новите дирекции. Те ще работят за регионалния план за развитие на Североизточния район, една много голяма и отговорна работа, която вече сме започнали", съобщи новият-стар областен управител.

Запитан за протестите през последните дни, той напомни, че трите политически сили, подкрепили кандидатурата му, на последните парламентарни избори имат приблизително около 75% от гласовете в региона, така че по този начин вотът на варненци не е подменен.

За изтеклите четири години нашата администрация не по собствено желание напуснаха двама души, но не заради партийната им принадлежност, а защото нямаше сходство в разбиранията ни за работа, припомни още Кандиларов.

"Оставихме над 95% стария екип, така че няма основание сега изведнъж да почнем да правим промени. Това са хора, с които съм работил, от които съм доволен, и не виждам защо трябва да ги махна", заключи той пред "Инфорадио".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k8wf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]