Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_61.jpgСлед девет седмици на непрекъснати протести жителите на столичния квартал "Горубляне" извоюваха Софийската митрополия да назначи нов енорийски свещеник и избраха ново църковно настоятелство.

Това съобщи за Дир.бг Борислав Гергинов, член на новото църковно настоятелство. Близо три месеца хората отказваха да влязат в църквата, тъй като не признаваха за свой духовен пастир назначения от митрополията отец Христо. И искаха връщането на стария си поп - отец Петър, който след скандал със старото църковно настоятелство бе преместен да служи в Трън.

"Не можем да се бъркаме в работата на Църквата и да назначаваме попове. Можем обаче да искаме избори за ново църковно настоятелство и да настояваме всичко да става явно и според правилата”, заявиха тогава горубци.

Днес вече новото църковно настоятелство е факт, като в него влизат шестима души, избрани от жителите на квартала с почти пълно единодушие. Сред тях обаче няма нито един от членовете на старото настоятелство. В Горубляне вече има и нов свещеник. Знеполският епископ Йоан е назначил отец Лазар на мястото на отец Христо, когото хората не приеха. От новото църковно настоятелство обаче съобщиха, че горубци ще продължат да протестират, настоявайки техният отец Петър да бъде върнат в енорията като втори свещеник.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33h98 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]