Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (42 Votes)
1_49.jpgПловдивският митрополит Николай контрира яростно позицията на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев по отношение на вероучението и религиозните символи в училище. Той направи това както в проповедта си в храма „Св. Георги Победоносец” в Кърджали, така и после пред журналисти, предаде БГНЕС.

Вчера по време на парламентарния контрол Даниел Вълчев каза: "Смятаме ли да задържим това положение, при което едни деца учат ислям, а други православие - това е най-важният въпрос за нашето образование". По неговите думи преди време е имало дискусия как да се изучава религията. Надделяло е мнението тя да се преподава в етичен и философски контекст при това в общ предмет религия, в който да се преподават заедно постулатите на всички вероизповедания от познавателна гледна точка. За съжаление, по неговите думи, тогава тази позиция не е срещнала подкрепа.

След като определи Вълчев като „министърът, този нещастен човек”, той се разгневи и на забраната за религиозните символи в училище. „А деца с неприлични облекла? Много ви моля! Защото тази забрана вероятно цели да забрани и на мен да вляза в училището, защото моята форма ще се окаже натрапчива в религиозно отношение!”, изстреля владиката в отговор на въпрос. Той подчерта, че България е светска държава, но това не пречи празниците Възкресение Христово, Рождество Христово да бъдат официални празници.

„На герба на нашето мило отечество най-отгоре има кръст Христов. Това не нарушава светския характер на нашата държава. Аз не съм сигурен, че това българският ученик да се прекръсти преди началото на учебните часове за успех и за Божие вдъхновение чрез духа на премъдростта е нещо лошо”, посочи висшият духовник. Той уточни, че официалните вероизповедания у нас са подкрепили концепцията за вероучението, препоръчана от Светия синод, в това число и от мюсюлманите. Митрополитът припомни, че „с нея се предлага въвеждането на предмета „Религия” с три модула, като децата и с помощта на родителите си да избират изучаването на православие, ислям или етика, по подобие на „Западен език”.

„Проблем в инославните ние не съзираме”, поясни дядо Николай. И продължи с обвиненията в „безхаберие, безотговорност и духовна немощ” спрямо министерството на образованието и науката, и персонално към министър Вълчев. „Знаете ли, ужасяваме се от вестите, които чуваме за агресията сред учащите се, за наркоманията, за алкохолизма. В същото време българската държава търси и намира неадекватни средства за преодоляване на тази агресия. Аз не съм убеден, че със засилване на полицейското присъствие в Студентския град в София или в българското училище ще се намали агресията. Духовното присъствие трябва да бъде осезателно, за да се изгради у българските деца съзнание, страх от греха в този живот”, заключи владиката, цитиран от БГНЕС.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33h9k 

Разпространяване на статията: