Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Сдружение "Св. Висарион Смолянски" спечели проект по програма "Красива България" за финансиране на новостроящ се храм в Смолян, съобщи координаторът на сдружението Димитър Михайлов, цитиран от радио Фокус – Смолян.

По проекта, който е на стойност близо 138 000 лв. ще се направят огради, чешмички, пейки в църковния двор, озеленяване и др. До две седмици ще приключи и покриването на куполите с медни платна, което се изпълнява по немска технология. В проекта е заложено покритие от 18 тона мед, а всяко от тях се запоява по специален начин, за да не пропуска влага и за максимална защита. На три метра под земята ще бъде културният комплекс - криптата-музей, библиотека за над 2000 тома. Музейните експонати, документи и книги ще проследяват просветното и църковно дело в Родопите.

Храмът ще бъде не само място за молитва и единение с Бога, а и за просвета и обучение в каноните на православната вяра. Неделното училище ще събира деца и възрастни. До църквата ще се издига и параклис "Св. Теодор Стратилат". Вече е готов иконостасът от мура, изработен от проф. Кънчо Цанев, който е автор на киворий (балдахин над Светия престол и двата малки иконостаса). Цялата църковна утвар е с богата ювелирна дърворезба според всички изисквания на канона. Общо 44 икони ще оформят царския, празничния и апостолски ред. Те ще се изпишат от пловдивските художници семейство Елена и Дечко Дечеви. Стенописи ще се изрисуват на по-късен етап. Необходима е поне една година след приключване на всички работи по храма, за да се избегне овлажняване, обясняват специалистите.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33hkf 

Разпространяване на статията: