Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dreven_manastir1_1.jpgИзключително добре запазени манастирски сводове от ІХ век откриха археолози в местността Караач Теке край Варна. Арките са единствените достигнали до нас от средновековното строителство на манастири, твърдят специалисти. Според археолозите, този скрипториум е единственият засега както у нас, така и във византийския свят, който е така добре запазен, съобщава БНТ.


Манастирът в Караач Теке е най-големият духовен център в Североизточна България. Три века – от ІХ до ХІІ, в неговия скрипториум са се преписвали и превеждали много църковни книги. За това говорят близо 40-те закопчалки за книги, открити тук, стила, части от пергамент, оловни печати.

Учените смятат, че вероятно тук са творили някои от учениците на светите братя Кирил и Методий. Въпреки че до този момент няма писмени данни кой е ктиторът на манастира в Караач Теке, археолозите смятат, че може би е свети княз Борис Първи.
Разкопките се ръководят от проф. Казимир Попконстантинов, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

(news.bg)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334h3 

Разпространяване на статията: