Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
zograf.jpgБанскалии събират пари, за да подпомогнат реставрацията на едно от крилата на Зографския манастир в Света Гора, носещо името "Банската махала", съобщиха от кметската администрация на курортния град.
Местните строители са готови да участват с безвъзмезден труд в реконструкцията на манастирското крило. За да се запознаят на място с положението, делегация от община Банско ще замине за Зографския манастир в Атон.
"Банскалии имат специално отношение към тази част на сградата на светата обител, защото е изградена изцяло с дарения на местни жители и най-вече с помощта на хаджи Вълчо, брат на отец Паисий", уточни кметът на Банско Александър Краваров. В момента това крило, което е с разгърната площ от 3100 квадратни метра, е в окаяно състояние. А жителите на Банско искат да подпомогнат с каквото могат възстановяването на светата обител.
Над 1 400 000 евро са необходими за осъществяването на проекта. "Ще се опитаме да поемем немалка част от средствата", категоричен бе кметът Краваров. Вече са проведени срещи с водещи специалисти в областта на реставрацията, допълни той.
Със случая е бил запознат и председателят на парламента Георги Пирински. На 5 октомври в Банско се очаква да пристигне игуменът на Зографския манастир архим. Амвросий.
С помощта на родолюбиви българи преди година голяма част от Зографския манастир бе електрифицирана.

Източник: в. "Труд"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3348f 

Разпространяване на статията: