Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

На 2 декември Русенски митрополит Неофит ще получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението архиереят да получи почетната титла е направено от Богословския факултет на Софийския университет по инициатива на професорите Славчо Вълчанов, Антоний Хубанчев и Иван Желев.

В основанията за високата награда се изтъква, че „митрополит (тогава Левкийски епископ) Неофит беше последният ректор (1989-1992) на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, през време на когото (1990 г.) по наше искане и със съдействието на ректора на СУ проф. д-р (†) Николай Генчев в едно с Академичния съвет беше възстановен отнетият ни през тоталитаризма (1951 г.) статут на Богословски факултет“.

Лично митр. Неофит има подчертани заслуги за положителното приключване на преговорите и Споразумителния протокол между СУ „Св. Климент Охридски“ и Българската патриаршия относно учебната база (сградата) и статута на преподавателския и студентския състав на възобновения Богословски факултет. Именно с него като висш клирик на БПЦ се свързва името на първия университетски декан на Богословския факултет през учебната 1991-1992 г. Така у нас успешно се приложи европейският критерий за присъствие на специалността богословие (по държавна номенклатура – „теология“) като необходима университетска съставка съгласно класическия принцип „litterarum universitas“ за всеобхватност на човешкото познание във висшите школи.

От друга страна митр. Неофит благодарение на щедрия си музикално-певчески талант, ерудиция и лично обаяние като преподавател и диригент по църковна музика сред corpus theologicum успя да създаде школа с приемство в духа на православната традиция „красота церковная“. Тук следва да се отбележи и престижното му участие в редица междуцърковни конференции, както и контактите му на богословско-музиковедческо ниво с академии, центрове и преподаватели в православния и инославен свят, които съдействаха за международния авторитет на отечественото богословие. При това той е съосновател и беше деен участник в Камерния вокален ансамбъл „Св. Йоан Кукузел Ангелогласния“ (основан през 1967 г. от Димитър Димитров, Симеон Димитров – сега митр. Неофит, Христо Иванов – сега еп. Тихон, Борис Беров – сега архиерейски наместник в Бургас, и Иван Желев; бел. ред.), който чрез своята концертна и богослужебна дейност у нас и в чужбина автентично разгърна съкровищата на родното псалтикийно и хорово творчество още в трудното време на държавното безбожие.

Не на последно място следва да се изтъкне обстоятелството, че митр. Неофит е председател на Просветната и на Богословската архиерейска комисия на Св. Синод на БПЦ, в която участват богослови-преподаватели, и като такъв е призван да бъде обединително звено между БФ и БПЦ.

Според тримата професори „удостояването на Русенски митрополит Неофит с почетен докторат ще допринесе за духовното извисяване на предстоящия общоуниверситетски юбилей (сто и двадесет години от основаването на СУ, бел. ред.), а същевременно ще прозвучи като заслужена атестация за творческия потенциал и мисия на Богословския факултет сред академичната общност“.

През юни т. г. Академичният съвет на СУ удостои митр. Неофит с почетната титла (тук). Сега тя ще му бъде връчена на тържествена церемония в Аулата на университета от 11 ч. на 2 декември т. г. Новоудостоеният носител на почетната университетска титла ще прочете академична лекция на тема: „Православната богослужебно-певческа традиция – богатство и красота“.

На това университетско, но и църковно тържество се очаква да присъстват Негово Светейшество Българският патриарх Максим, членовете на Св. Синод, преподавателите и студентите от Богословския факултет, духовници и миряни, почитатели на Високопреосвещения почетен доктор, ученици от Софийската духовната семинария „Св. Йоан Рилски“ и др. Входът е свободен.

Нека са му честити на Русенски митрополит Неофит авторитетното признание и високата награда!

На многая лета, владико!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3349x 

Разпространяване на статията: