Мобилно меню

4.9024390243902 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (205 Votes)

44567Бог се ражда като едно безпомощно, крехко, безсилно дете. Защо си причинява това? – пита филмът „Най-прекрасният от човешките синове“, създаден от Надя Йончева. „С Рождество Христово – най-големият християнски празник заедно с Възкресение, вече нищо не е същото в живота на човечеството, а и на вселената“. Тези думи в началото на филма са на историка и богослов д-р Златина Каравълчева. От години тя води лекционни курсове, запознаващи с Православието по неочаквано нов начин. Това вдъхновява Надя Йончева, автор на поредица християнски филми, за нов творчески проект.

„Беседите на Златина промениха разбирането ми за вярата. Хрумна ми да опитам да ги приведа във филмов формат, за да достигнат и увлекат повече хора. Оказва се, дори тези, които водим църковен живот, сме в едно блажено (или не) невежество по отношение на автентичното послание на Православната църква, а какво остава за хората, за които църковното Предание все още е непознато“.

По подобен начин преди повече от десетилетие Надя, която е телевизионер, слага началото на филмовата поредица: гледа „Професорско каре“ с големите имена Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев и решава, че би било твърде жалко забележителната мисловна вселена на „карето“ да остане заключена в тесния кръг на „посветена“ аудитория. Тя избира сюжети, в които да облича християнските теми и кани за участие проф. Калин Янакиев, лицето на поредицата. Така през 2012 г. хиляди гледат „Чудо голямо“. Отзвукът надхвърля и най-смелите надежди на компактния екип, който се труди безвъзмездно над филма повече от три години.

„Цялата поредица, състояща се вече от седем филма, е създадена с нулев бюджет, а гледанията до момента приближават четвърт милион. Всеки от филмите е с християнско послание, а българската публика показа, че капацитетът ѝ за вечността не е надценен“, споделя Надя Йончева, която твърди, че целта ѝ е да излезе извън аудиторията, в която обикновено циркулират „религиозните“ филми: „Целият труд е за хората, които не биха приели да гледат нещо банално, особено пък на християнска тема. Трябва да има и такива филми, защото иначе губим огромна аудитория, която е с потенциал за живот във вярата“.

Наблюденията на екипа са, че зрителите биват изненадани, дори удивени отвъд очакванията си. „Филмът те понася по една мощна река от образи, музика и слово, които вълнуват силно и в крайна сметка те отвеждат някъде, където вече не си сам“; „Има моменти шедьоври“; „Вероятно най-нестандартният филм за Рождество, който сте гледали“ – споделят първите зрители на „Най-прекрасният от човешките синове“. „Всеки открива нещо лично за него в края на филмите“ – разказват авторите на поредицата. Очевидно това е и магията на доброто документално кино.

„След успеха на предните шест филма щеше да е наистина непростимо да спрем, затова ускорихме часовника, да може филмът за Рождество да е на екран този декември“, разкрива операторът Васил Ганев. „Самият аз не се бях замислял колко невъобразимо събитие е раждането на Христос. Бог влиза във времето, влиза в историята…“.

Тук е и централният въпрос на филма: Защо Бог влиза в тази перипетия, която знае, че ще Му струва вкусването на смърт. А това е най-противоположното нещо, несъвместимо с Него, Който е Източникът на живот. За своите скромни двадесет и седем минути „Най-прекрасният от човешките синове“ (Пс. 44:3) отговаря на този и други въпроси, които съвестта ни поставя пред вярата.

Във филма вземат участие: д-р Златина Каравълчева, о. д-р Добромир Димитров, о. д-р Сава Кокудев, о. Георги Иванов, Явор Костов.

Продуцент – Надежда Йончева; оператор – Васил Ганев; арт директор – Гергана Христова.

Филмът вече може да бъде гледан в професионалната платформа за видео споделяне Vimeo: https://vimeo.com/bezpukanki/2023.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8w9k 

Разпространяване на статията: