Мобилно меню

3.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.83 (6 Votes)
1_17.jpgВ навечерието на годишнината от Съединението на България в Пловдив мюсюлманската общност  се  поздрави с обновена джамия. Това е най-голямата и забележителна сграда на мюсюлманското вероизповедание в големия и космополитен български град край Марица.

Джамията, чието популярно име произлиза от турската дума джума - петък, основния молитвен ден за мюсюлманите, е построена преди няколко века (според Евлия Челеби - дори още през 14 в.) върху площ от 1500 кв. м. Четири тежки пиластъра поддържат деветте й свода, а минарето е с височина 23 м. Тя е ремонтирана и реставрирана няколко пъти, включително и през втората половина на миналия век. Но през последните години със средства, отпуснати от Голямата община на гр. Истанбул, Турция, беше извършен цялостен ремонт и грижлива реставрация на богатата стенописна украса.

На откриването присъстваха главният мюфтия на Мюсюлманското изповедания Мустафа Алиш Хаджи, мюфтии от цялата страна, министър Джевдет Чакъров, директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. Иван Желев, кметовете на Истанбул и Пловдив, депутати от района и хиляди мюсюлмани.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33d84 

Разпространяване на статията: